Σε συζητήσεις με την Ισραηλιτική Κοινότητα Θεσσαλονίκης βρίσκονται οι πρυτανικές αρχές του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) προκειμένου να συμφωνηθεί το "πώς θα μπορούσε να ξεπληρωθεί το ιστορικό χρέος του ΑΠΘ απέναντι στην εβραϊκή κοινότητα της πόλης", όπως χαρακτηριστικά είπε ο πρύτανης Γιάννης Μυλόπουλος.
"Τώρα που διευθετήθηκε το θέμα της αποζημίωσης, έχει ανοίξει ο δρόμος για την έμπρακτη αναγνώριση από πλευράς ΑΠΘ της ιστορικής αλήθειας ότι το Πανεπιστήμιο έχει χτιστεί πάνω στο νεκροταφείο", δήλωσε ο κ. Μυλόπουλος, στο πλαίσιο των σημερινών εγκαινίων πρόσβασης στο οπτικοακουστικό αρχείο του USC Shoah Foundation Institute, που περιλαμβάνει περίπου 52.000 μαρτυρίες από το Ολοκαύτωμα.
Σύμφωνα με τον πρύτανη του ΑΠΘ, οι συζητήσεις με τους εκπροσώπους της Ισραηλιτικής Κοινότητας κινούνται γύρω από την ανέγερση ενός μνημείου ή την ίδρυση ενός προγράμματος εβραϊκών σπουδών- ίσως και μιας έδρας σπουδών.
Στο ίδιο θέμα αναφέρθηκε στην ίδια εκδήλωση και ο αντιδήμαρχος Ανάπτυξης και Διαχείρισης Οικονομικών Πόρων του Δήμου Θεσσαλονίκης και μέλος της Ισραηλιτικής Κοινότητας της πόλης Χασδάι Καπόν, διαβεβαιώνοντας ότι ο Δήμος είναι έτοιμος να στηρίξει κάθε συμφωνηθείσα προσπάθεια ανάδειξης του νεκροταφείου και απότισης φόρου τιμής σ' αυτούς τους ανθρώπους που βρίσκονται θαμμένοι εκεί.
Επίσης, ο κ. Καπόν επανέλαβε την ανάγκη επιστροφής των αρχείων της Εβραϊκής Κοινότητας Θεσσαλονίκης, που βρίσκονται στη Ρωσία, έτσι ώστε, όπως είπε, "να προστεθούν στο οπτικοακουστικό υλικό που έρχεται σήμερα στο Πανεπιστήμιο και να αποδοθούν κι αυτά στους ερευνητές, με σκοπό πραγματικά να καταλάβουν ποια ήταν η εβραϊκή Θεσσαλονίκη και τι συνέβη στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο και μετά"
πηγή efimerida