Εκτός στόχων η οικονομία
Στον «πάγο» μπαίνει η απόφαση για την εκταμίευση της πολυσυζητημένης 6ης δόσης, των 8 δισεκατομμυρίων ευρώ για την Ελλάδα, καθώς, μετά την ολοκλήρωση της χθεσινής πολύωρης συνεδρίασης στις Βρυξέλλες, ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ ανακοίνωσε ότι ακυρώνεται η προγραμματισμένη για τις 13 Οκτωβρίου συνεδρίαση του Eurogroup.
Η έκθεση της τρόικα για την πορεία της δημοσιονομικής εξυγίανσης καθυστερεί χαρακτηριστικά, με τις πληροφορίες να κάνουν λόγο ότι δεν θα είναι έτοιμη πριν από τις 15 Οκτωβρίου. Σε μία προσπάθεια να ρίξουν τους τόνους και να καθησυχάσουν τις αγορές, τόσο ο κ. Γιούνκερ όσο και ο Ευρωπαίος επίτρoπος Όλι Ρεν διαβεβαίωσαν πως η αναβολή της εκταμίευσης τον Νοέμβριο δεν πρόκειται να δημιουργήσει πρόβλημα πληρωμών στην Ελλάδα.
Παράλληλα, τόνισαν ότι, παρά τη σχετική φιλολογία των ημερών, ούτε ετέθη ούτε πρόκειται να τεθεί ζήτημα εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη ή χρεοκοπίας της χώρας.
Σε ό,τι αφορά στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF), οι ΖΚ Γιούνκερ και Ο Ρεν τάχθηκαν σαφώς υπέρ της ενίσχυσης της αποτελεσματικότητας αλλά και της ευελιξίας του. Ειδικότερα, ο Όλι Ρεν τόνισε τον ιδιαίτερο ρόλο που καλείται να διαδραματίσει το EFSF σε μία περίοδο που η Ευρώπη αντιμετωπίζει τρεις μεγάλες κρίσεις: της οικονομικής ανάπτυξης, των κρατικών χρεών και της ανακεφαλαίωσης των τραπεζών.
Νέα μέτρα για το 2013-2014;
Οι κ.κ. Γιούνκερ και Ρεν άφησαν ανοιχτό το ενδεχόμενο λήψης πρόσθετων μέτρων το 2013 και το 2014 καιυπογράμμισαν την ανάγκη επιτάχυνσης των διαρθρωτικών αλλαγών και της διαδικασίας των αποκρατικοποιήσεων.
Σημείωσαν, πάντως, ότι με τα μέτρα που έχει λάβει η ελληνική κυβέρνηση το δημοσιονομικό έλλειμμα της χώρας θα κλείσει το 2011 στο αποδεκτό για τις Βρυξέλλες 8,5% του Α.Ε.Π. και θα συνεχίσει την καθοδική πορεία του το 2012, οπότε η Ελλάδα θα επιτύχει, για πρώτη φορά έπειτα από πολλά χρόνια, πρωτογενές πλεόνασμα.
«Τα μέτρα κινούνται σαφώς προς τη σωστή κατεύθυνση, αλλά πρέπει να κάνουμε τη δουλειά μας σωστά και να συνεχίσουμε την επιθεώρηση» δήλωσε ο Όλι Ρεν. Επανέλαβε ότι «υπήρξε αστοχία αυτήν τη χρονιά» και πρόσθεσε ότι «σημαντικό είναι η Ελλάδα να πετύχει ή να ξεπεράσει τους στόχους το 2012, σχετικά με το δημοσιονομικό έλλειμμα, και να βελτιώσει τις επιδόσεις της το 2011».
Απαίτηση τρόικα για κατάργηση της συλλογικής σύμβασης εργασίας
Την ώρα που ο υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κουτρουμάνης, ανακοίνωνε τις περικοπές σε συντάξεις και επιδόματα, η τρόικα επεφύλασσε ακόμη μία έκπληξη κατά τη χθεσινή τους συνάντηση.
Στόχος της το «μαχαίρι» στους μισθούς και στον ιδιωτικό τομέα μέσω της κατάργησης της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (ΕΓΣΣΕ). Η κίνηση αυτή διαμορφώνει τον κατώτατο μισθό στον ιδιωτικό τομέα σε επίπεδα χαμηλότερα από τα 751,39 ευρώ. Παράλληλα, οι δανειστές ζήτησαν την κατάργηση της δυνατότητας επέκτασης των κλαδικών συμβάσεων για τρία χρόνια. Το Υπουργείο Εργασίας αντιπρότεινε τη διατήρηση της επέκτασης, χωρίς όμως αυξήσεις στους μισθούς (ώστε να μην υπάρξει πληθώρα ατομικών συμβάσεων).
Η απαίτηση της τρόικα να καταργηθεί και το τελευταίο «προπύργιο» των εργαζόμενων, δηλαδή η Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, έφερε αναστάτωση στους κυβερνητικούς κύκλους και ιδιαίτερα στο Υπουργείο Εργασίας, με τους δανειστές να προτείνουν στον αρμόδιο υπουργό, Γιώργο Κουτρουμάνη, να ξεκινήσει τη διαδικασία συνομιλιών με τους κοινωνικούς εταίρους, ώστε να πεισθούν να μειωθούν τα κατώτατα όρια αμοιβών που προβλέπει η σύμβαση.
Ο Γ. Κουτρουμάνης τόνισε ότι το όλο θέμα αποτελεί «κόκκινη γραμμή» για την κυβέρνηση και πρόσθεσε ότι θα ενημέρωνε τον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου, επειδή το ζήτημα τον ξεπερνούσε. Την ίδια ώρα, ο πρωθυπουργός, κατά τη συνάντησή του με τους βουλευτές από την Κ. Μακεδονία, διεμήνυε ότι: «Δεν θα γίνουμε Ινδία». Για «έσχατο σημείο θράσους» έκανε λόγο από την πλευρά της η Γ.Σ.Ε.Ε..
Υπενθυμίζεται ότι η ισχύουσα τριετής (2010-2011 και 2012) ΕΓΣΣΕ υπογράφηκε τη 15η Ιουλίου του 2010. Όπως προβλέπεται στη σύμβαση αυτή, από την 1η Ιουλίου του 2011 τα κατώτατα όρια μισθών και ημερομισθίων αυξάνονται σε ποσοστό ίσο με το ποσοστό της ετήσιας μεταβολής του ευρωπαϊκού πληθωρισμού του έτους 2010. Σύμφωνα με τη Eurostat, το ποσοστό της μέσης ετήσιας μεταβολής του εναρμονισμένου δείκτη τιμών καταναλωτή για το 2010 είναι 1,6%.
Η επόμενη αύξηση προβλέπεται να δοθεί τον Ιούλιο του 2012 και θα είναι ισόποση με τον ευρωπληθωρισμό του έτους 2011.
Η πρόσφατη έκθεση του ΙΝΕ -ΓΣΕΕ για την ελληνική οικονομία (2011) διαπιστώνει ότι ο κατώτατος μηνιαίος μισθός στην Ελλάδα συνεχίζει να υστερεί σημαντικά έναντι των κατώτατων μισθών των πλουσιότερων χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ανέρχεται περίπου στο 60% του αντίστοιχου κατώτατου μισθού της πρώτης αυτής κατηγορίας χωρών, ενώ βρίσκεται σε ευνοϊκότερη θέση έναντι του αντίστοιχου κατώτατου μισθού των χωρών της δεύτερης κατηγορίας.
Συνέντευξη Τύπου Βενιζέλου το μεσημέρι
Συνέντευξη Τύπου στο Υπουργείο Οικονομικών θα παραχωρήσει σήμερα, στις 13:00, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος.
Ο υπουργός θα ενημερώσει για τις αποφάσεις του Eurogroup, για την επανεξέταση του προγράμματος εθελοντικής ανταλλαγής ομολόγων, για το θέμα των φινλανδικών εγγυήσεων και την εν εξελίξει αξιολόγηση της τρόικα.