Generated image

Οι θάλασσες της Ευρώπης αλλάζουν με πρωτόγνωρους ρυθμούς.


Οι Ευρωπαϊκές θάλασσες αλλάζουν με πρωτοφανή ρυθμό καθώς οι παγετώνες λιώνουν, ανεβαίνουν οι θερμοκρασίες και η θαλάσσια ζωή μεταναστεύει λόγω της κλιματικής αλλαγής, προειδοποιεί μια έκθεση του Climate Change and European Marine Ecosystem Research (CLAMER). Οι επιστήμονες εξέτασαν έναν όγκο χρηματοδοτούμενων από την ΕΕ ερευνών σχετικά με τις επιπτώσεις των κλιματικών αλλαγών στο θαλάσσιο περιβάλλον της Ευρώπης και κατέδειξαν
τα κενά και τις προτεραιότητες για μελλοντικές εργασίες. “Η αλλαγή είναι σαφώς ορατή και είναι πολύ πιο γρήγορη από ό, τι νομίζαμε ότι ήταν δυνατό,” δήλωσε ο Carlo Heip, επικεφαλής της έρευνας του CLAMER και κύριος συγγραφέας της έκθεσης.
Κατά τα τελευταία 25 χρόνια, η θερμοκρασία του νερού της θάλασσας έχει αυξηθεί καθώς λιώνει ο θαλάσσιος πάγος της Αρκτικής. Ο συνδυασμός της ανόδου της στάθμης της θάλασσας και των αυξημένων ανέμων έχει συμβάλει στη διάβρωση του 15% των ευρωπαϊκών ακτών, αναφέρει η έκθεση. Η θέρμανση του πλανήτη έχει επιταχυνθεί τα τελευταία 25 έτη κατά 10 φορές από ό, τι συνέβαινε τον 20ο αιώνα, πρόσθεσε. Από το 1986 έως το 2006, οι αυξήσεις της θερμοκρασίας στην επιφάνεια της θάλασσας των ευρωπαϊκών υδάτων ήταν τρεις έως έξι φορές υψηλότερες από τον παγκόσμιο μέσο όρο. “Προσομοιώσεις θεωριών δείχνουν ότι μέχρι το τέλος του 21ου αιώνα, η θερμοκρασία της Βαλτικής Θάλασσας μπορεί να έχει αυξηθεί από 2 έως 4 βαθμούς Κελσίου, στη Βόρεια Θάλασσα κατά 1,7 βαθμούς και στο Βισκαϊκό Κόλπο κατά 1,5 έως 5 βαθμούς,” αναφέρει η έκθεση.
Οι πάγοι και οι παγετώνες που λιώνουν, προσθέτουν μεγαλύτερη αβεβαιότητα. Τρέχουσες εκτιμήσεις για το 2100 αναφέρουν ότι το ευρωπαϊκό επίπεδο της θάλασσας θα μπορούσε να αυξηθεί από 60 εκ. μέχρι και 1,9 μέτρα σε ορισμένες βρετανικές ακτές. Η άνοδος της στάθμης της θάλασσας απειλεί τους πληθυσμούς σε όλες τις πεδινές περιοχές της Ευρώπης, αν και χώρες όπως η Βρετανία, η Γαλλία και οι Κάτω Χώρες θα μπορούσαν να είναι λιγότερο ευάλωτες, επειδή είναι αρκετά πλούσιες για να υιοθετήσουν μέτρα προστασίας των ακτών.
Έχουν επίσης σημειωθεί και αλλαγές στη θαλάσσια τροφική αλυσίδα, καθώς ορισμένοι οργανισμοί έχουν μεταναστεύσει προς τον Ατλαντικό από τον Ειρηνικό μέσω εποχιακών περασμάτων χωρίς πάγο της Αρκτικής. Ενώ ορισμένα είδη μπορούν να ευδοκιμήσουν σε άλλους ωκεανούς, οποιαδήποτε μεγάλη αναστάτωση στο θαλάσσιο οικοσύστημα θα μπορούσε να έχει καταστροφικά αποτελέσματα, αναφέρει η έκθεση. Ο CLAMER διαπίστωσε επίσης ότι ορισμένα στελέχη βακτηρίων είναι όλο και πιο διαδεδομένα και θα μπορούσαν να είναι μια δυνητική απειλή για την ανθρώπινη υγεία. Για παράδειγμα, τα στελέχη χολέρας έχουν αυξηθεί στη Βόρεια Θάλασσα κατά τη διάρκεια των τελευταίων 50 ετών, ίσως λόγω της αλλαγής της θερμοκρασίας.
Μεταξύ των πολλών συστάσεών του, ο CLAMER ζήτησε περισσότερες μελέτες σε αλλαγές του επιπέδου της θάλασσας που οφείλονται στη διάλυση ή την τήξη των πάγων, τη διάβρωση των ακτών, τις αλλαγές της θερμοκρασίας, τα θαλάσσια οικοσυστήματα και λοιπές αλλαγές. “Το κύριο μήνυμα είναι ότι πρέπει να συνεχίσουμε να ελέγχουμε”, είπε ο Heip.
reuters.com
Επισκεφθείτε την νέα μας διεύθυνση www.alexiptoto.com
Generated image

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Affiliate Network Reviews