Generated image

Η αϋπνία αρρωσταίνει την καρδιά


Με αυτόν τον τίτλο η εφημερίδα “Τα Νέα” μας δίνει άλλο ένα άσχημο νέο για τους ασθενείς που πάσχουν από αϋπνία. Αναφέρεται λοιπόν ότι Νορβηγοί επιστήμονες ανακάλυψαν πως η αϋπνία αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο για έμφραγμα του μυοκαρδίου.
Το πώς ακριβώς σχετίζονται αυτά τα δύο δεν είναι σαφές, αλλά η αϋπνία θα μπορούσε να επηρεάζει την αρτηριακή πίεση ή να διευκολύνει την ανάπτυξη φλεγμονής στο σώμα – αμφότερα είναι σοβαροί παράγοντες κινδύνου για έμφραγμα.
«Επειδή η αϋπνία είναι πολύ συχνή αλλά αντιμετωπίσιμη, είναι σημαντικό οι πάσχοντες να ξέρουν πως συσχετίζεται με το έμφραγμα και να αναφέρουν αμέσως στο γιατρό τους τα προβλήματα ύπνου που αντιμετωπίζουν», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής Δρ Λαρς Έρικ Λάουγκσαντ, από το Νορβηγικό Πανεπιστήμιο Επιστήμης & Τεχνολογίας, στο Τρόντχαϊμ.
Για τη μελέτη, η οποία δημοσιεύθηκε στη διαδικτυακή έκδοση της επιθεώρησης «Circulation», ο Δρ Λάουγκσαντ και οι συνεργάτες του ανέλυσαν στοιχεία από περισσότερους από 53.000 άνδρες και γυναίκες, οι οποίοι είχαν συμμετάσχει την περίοδο 1995-1997 σε μια μεγάλη έρευνα υγείας και είχαν απαντήσει σε ερωτήματα για τον ύπνο.
Από αυτούς, σχεδόν 2.400 υπέστησαν έμφραγμα την επόμενη 11ετία.
Όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές, όσοι δυσκολεύονταν να αποκοιμηθούν κάθε βράδυ, είχαν κατά 45% περισσότερες πιθανότητες εμφράγματος σε σύγκριση με όσους αποκοιμιούνταν αμέσως μόλις ξάπλωναν στο κρεβάτι.
Αντίστοιχα, όσοι εθελοντές ξυπνούσαν συχνά στη διάρκεια της νύχτας, διέτρεχαν κατά 30% μεγαλύτερο κίνδυνο εμφράγματος, σε σύγκριση με όσους κοιμούνταν ατάραχα μέχρι το πρωί. Και όσοι αισθάνονταν κουρασμένοι το πρωί, είχαν κατά 27% μεγαλύτερο κίνδυνο εμφράγματος.
Συνολικά, το 33% των εθελοντών αντιμετώπιζαν κάποιο πρόβλημα με τον ύπνο τους, ενώ οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα πως αϋπνία και έμφραγμα συσχετίζονται, αφού πρώτα έλαβαν υπ’ όψιν όλους τους παράγοντες κινδύνου για έμφραγμα (από την ηλικία και την οικογενειακή κατάσταση, έως την χοληστερίνη και το άγχος).
Αν και υπάρχουν προγενέστερες, αλλά πολύ μικρότερες, μελέτες που δείχνουν πως η συσχέτιση αυτή όντως είναι υπαρκτή, οι ερευνητές τονίζουν πως απαιτείται ακόμη πολλή έρευνα για να οριστικοποιηθεί το όλο θέμα.
Πάντως, η συσχέτιση έχει πιθανή βιολογική εξήγηση. Όπως είπε ο Δρ Έντουαρτ Α. Φίσερ, καθηγητής Καρδιαγγειακής Ιατρικής στο Ιατρικό Κέντρο Langone του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης, όλες οι μεταβολικές διεργασίες του οργανισμού ελέγχονται από το βιολογικό μας ρολόι, το οποίο παρουσιάζει σημαντικές διακυμάνσεις όταν είμαστε ξύπνιοι σε σχέση με το διάστημα που κοιμόμαστε. «Είναι τεκμηριωμένο πως τα ζώα με διαταραγμένο βιολογικό ρολόι αναπτύσσουν μεταβολικές αλλαγές, οι οποίες στους ανθρώπους αυξάνουν τον κίνδυνο καρδιοπάθειας», εξήγησε. «Ανεξαρτήτως από την πιθανή αιτία, πάντως, η συσχέτιση μοιάζει ισχυρή – συνεπώς οι πάσχοντες πρέπει να κάνουν αυτό που συνιστούν οι συγγραφείς της νέας μελέτης: να ζητούν ιατρική βοήθεια για την αϋπνία τους».
Εδώ θα πρέπει να επισημανθεί ότι πιθανόν στην έρευνα δεν συσχετίστηκε το άγχος, η κατάθλιψη και, γενικότερα, τα συναισθηματικά ή ψυχολογικά προβλήματα που αντιμετώπιζε ο κάθε ασθενής . Όλα τα παραπάνω είναι αλληλένδετα, καθώς σε πολλές άλλες μελέτες έχει διαπιστωθεί ότι το άγχος, η κατάθλιψη και πολλές ψυχιατρικές διαταραχές μπορούν να οδηγήσουν στην αϋπνία. Επομένως, καλό είναι οι πάσχοντες από αϋπνία να αναζητήσουν θεραπεία το συντομότερο, όχι μόνο για να βελτιώσουν την ποιότητα του ύπνου τους αλλά και ως ένα αποτελεσματικό μέτρο πρόληψης για πιο σοβαρά προβλήματα υγείας που πιθανόν να εμφανιστούν αργότερα αν δεν δοθεί έγκαιρη λύση.
Επισκεφθείτε την νέα μας διεύθυνση www.alexiptoto.com
Generated image

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Affiliate Network Reviews