Generated image

Η Ελλάδα θα γίνει η πρώτη ανεπτυγμένη χώρα για πάνω από 60 χρόνια που θα χρεοκοπήσει πλήρως!


 Οι διαπραγματεύσεις για την αναδιάρθρωση του χρέους διεκόπησαν την Παρασκευή (13/01/2012), μία εξέλιξη που κάνει πλέον εξαιρετικά πιθανό η Αθήνα να γίνει η πρώτη κυβέρνηση ανεπτυγμένης χώρας για πάνω από 60 χρόνια, που θα χρεοκοπήσει πλήρως.


Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, για την ακρίβεια, συμπεραίνει ότι οι απώλειες των κατόχων ελληνικών ομολόγων θα πρέπει να αυξηθούν περαιτέρω, ειδάλλως η βοήθεια των €130 δις  προς την Ελλάδα δεν θα είναι αρκετή.

Κάτω από αυτές τις περιστάσεις, οι συνομιλίες μεταξύ της Ελλάδας και των πιστωτών της διεκόπησαν με σκοπό την εξέταση του οφέλους της εθελοντικής συμμετοχής στην όλη διαδικασία, όπως δήλωσαν οι Charles Dallara - διευθύνων σύμβουλος του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου – και ο Jean Lemierre – στέλεχος της BNP Paribas – οι οποίοι διαπραγματεύονται εκ μέρους των τραπεζών κι άλλων χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων.

Δήλωσαν επίσης «Ελπίζουμε, παρόλα αυτά, ότι η Ελλάδα, με την υποστήριξη της Ευρωζώνης, θα είναι σε θέση να διαπραγματευτεί εποικοδομητικά με τον ιδιωτικό τομέα».

Τα χρονικά περιθώρια είναι εξαιρετικά στενά, καθώς στις 20 Μαρτίου λήγει τριετές ομόλογο ύψους €14,4 δις και το οποίο θέλουν να εντάξουν στη συμφωνία του PSI. Αν δεν συμβεί αυτό, η Ελλάδα θα πρέπει να αναζητήσει επιπλέον οικονομική βοήθεια ώστε να μην βρεθεί σε αδυναμία πληρωμής και υποχρεωθεί σε άτακτη χρεοκοπία.


Ο Ευάγγελος Βενιζέλος δήλωσε την Παρασκευή ότι οι διαπραγματεύσεις δεν κατέρρευσαν, αλλά διεκόπησαν για πέντε μέρες, αποκλείοντας σενάρια περί άτακτης χρεοκοπίας της Ελλάδας. «Είμαι βέβαιος ότι μπορούμε να γεφυρώσουμε τις διαφορές μας» δήλωσε ο κ. Βενιζέλος στην πρώτη του συνέντευξη στο Financial Times μετά την ανάληψη των καθηκόντων του ως Υπουργού Οικονομικών.

«Παραμένω προσηλωμένος και βέβαιος. Θα επικρατήσει τελικά η λογική, καθώς αυτή η πρωτοβουλία είναι προς το κοινό συμφέρον της Ελλάδας, των ιδιωτών δανειστών μας καθώς και όλων των διεθνών εταίρων.»

Τον Οκτώβριο, ο κ. Νταλάρα και Ευρωπαίοι αξιωματούχοι είχαν συμφωνήσει σε ένα deal με βάση το οποίο οι κάτοχοι ομολόγων θα αντάλλασσαν τα ομόλογα που έχουν στην κατοχή τους με νέα, στη μισή ονομαστική αξία. Οι λεπτομέρειες όμως του deal είχαν μείνει ανοιχτές, συμπεριλαμβανομένου του επιτοκίου, το οποίο και θα άλλαζε τη αξία των νέων ομολόγων σημαντικά.

Κάποιες κυβερνήσεις πίεζαν προς ακόμα μεγαλύτερη μείωση της ονομαστικής αξίας των ομολόγων, μέσω ενός πολύ χαμηλού επιτοκίου, κάτι που ξεσήκωσε ορισμένα hedge funds και έθεσε σε ρίσκο τις όποιες προσπάθειες η συμφωνία να είναι εθελοντική.

 Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του IMF που δημοσιεύτηκαν τον προηγούμενο μήνα, η σχέση χρέους προς ΑΕΠ θα μπορούσε να πέσει στο 120% μέχρι το 2020, μέσω αυστηρής δημοσιονομικής πολιτικής και διαρθρωτικών αλλαγών. Κλειδί όμως για την επιτυχία του εγχειρήματος θα ήταν η σχεδόν καθολική συμμετοχή ιδιωτών στο PSI. Έκτοτε, τα αναθεωρημένα στοιχεία για την Ελληνική οικονομία υπήρξαν πολύ χειρότερα του αναμενομένου, υποδηλώνοντας ότι μία νέα υποστήριξη θα ήταν αναγκαία.

Επιπλέον, ο κ. Βενιζέλος δήλωσε ότι η Ελλάδα θα χρειαστεί €40 δις για την ανακεφαλαίωση του εγχώριου τραπεζικού κλάδου, κάτι που θα ανάγκαζε τους Ευρωπαίους και το ΔΝΤ να αυξήσουν περαιτέρω τη βοήθεια προς τη χώρα. Τον Οκτώβριο η συμφωνία προόριζε μόνο €30 δις για τη στήριξη των ελληνικών τραπεζών, αλλά ο κ. Βενιζέλος ότι η βοήθεια θα πρέπει να είναι μεγαλύτερη, ώστε να πεισθούν οι καταθέτες να επιστρέψουν τα λεφτά τους στις τράπεζες.

Θυμίζουμε ότι οι Έλληνες καταθέτες έχουν αποσύρει €65 δις από τις τράπεζες τα τελευταία 2 χρόνια, περίπου το ένα τρίτο των συνολικών καταθέσεων.


lifo.gr
Επισκεφθείτε την νέα μας διεύθυνση www.alexiptoto.com
Generated image

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Affiliate Network Reviews