Generated image

Υπέγραψε και η Ελλάδα το ACTA, τη συμφωνία για την διαδικτυακή "πειρατεία"


Όταν συζητούσαμε για τα νομοσχέδια Stop Online Piracy Act και Protect IP Act, αναφέραμε πολλές φορές πως η συγκεκριμένη υπόθεση δεν αφορούσε μόνο τις ΗΠΑ.
Η νύξη αυτή επιβεβαιώθηκε εφόσον στις 26/1,




στην Ιαπωνία, υπεγράφη η συμφωνία ACTA (AntiCounterfeiting Trade Agreement) από κάποια μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα.

Την συμφωνία δεν υπέγραψαν η Γερμανία, η Ολλανδία, η Κύπρος, η Εσθονία και η Σλοβακία.
Ήδη έχουν κινητοποιηθεί αρκετές οργανώσεις προστασίας ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθερίας λόγου, διαμαρτυρόμενες πως η όλη συζήτηση του ACTA, γίνεται σε επίπεδο αντιπροσώπων χωρίς καμία δημόσια διαβούλευση.
Βουλευτές σε Γαλλία και Ηνωμένο Βασίλειο, ή Ευρωβουλευτές ήδη καταθέτουν επερωτήσεις στις κυβερνήσεις τους γιατί προχώρησαν στην υπογραφή μίας συμφωνίας που δεν πέρασε από τα τοπικά κοινοβούλια και δεν φαίνεται να δεσμεύεται από κανέναν άλλο οργανισμό, όπως τον Οργανισμό Παγκόσμιου Εμπορίου ή τα Ηνωμένα Έθνη.

Το ACTA έχει ήδη υπογραφεί από την 1η Οκτωβρίου από τις ΗΠΑ, την Ιαπωνία, τη Νότιο Κορέα, την Αυστραλία, το Μαρόκο, τη Σιγκαπούρη και τη Νέα Ζηλανδία.
Η υπογραφή αυτής της συμφωνίας και από Έλληνα εκπρόσωπο σημαίνει πως η Ελλάδα δεσμεύεται να την προωθήσει και να την τηρήσει…

Τι είναι όμως το ACTA και τι σημαίνει για τον καθένα από εμάς;
Το ACTA είναι μία διεθνής συμφωνία που επιδιώκει να δημιουργήσει διεθνή πρότυπα στα ζητήματα που αφορούν τους τρόπους προστασίας και επιβολής των πνευματικών δικαιωμάτων. Ο τίτλος της συμφωνίας υποδεικνύει πως αφορά προϊόντα που έχουν αντιγραφεί, προϊόντα όπως φάρμακα και είδη πολυτελείας. Το εύρος της συμφωνίας όμως, είναι πολύ μεγαλύτερο καθώς αφορά και το internet και την αγορά της πληροφορικής.

Η συμφωνία αυτή έχει τεθεί σε συζήτηση μεταξύ των εμπλεκομένων χωρών, εδώ και 4 χρόνια, με μυστικότητα. Όπως αναφέραμε παραπάνω, 8 χώρες είχαν ήδη υπογράψει την 1η Οκτωβρίου 2011 και σήμερα ακολούθησαν και οι περισσότερες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία είχε «περάσει» τη συμφωνία από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, κατά την διάρκεια μίας συνάντησης που είχε θέματα που αφορούσαν την αγροτική παραγωγή και την αλιεία. Ένα μέρος της «επιθετικής φρασεολογίας» που χρησιμοποιούνταν μέσα στη συμφωνία, απομακρύνθηκε, όπως η φράση «διακοπή της σύνδεσης στο διαδίκτυο».

Σε κάθε περίπτωση είναι μία εμπορική συμφωνία που δεν περνάει τόσο πολύ, αρχικά, από το νομοθετικό μικροσκόπιο κάθε χώρας. Οι επικριτές της λένε πως η νομολογία για τα πνευματικά δικαιώματα περνάει με την μορφή της εμπορικής συμφωνίας ώστε να μην τύχει μεγάλης αντίδρασης. Ενώ λοιπόν είναι μία εμπορική συμφωνία, αναφέρεται ρητά σε εγκληματικές ενέργειες.

Οι εμπορικές συμφωνίες συνήθως υπογράφονται δια λογαριασμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης μέσω της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Δεν επιτρέπεται όμως η επιτροπή να διαπραγματευτεί το άρθρο 23 –ένα αρκετά αμφιλεγόμενο άρθρο που, όχι μόνο υποστηρίζει την επιβολή ποινών σε όσους βρεθούν να έχουν διαπράξει το έγκλημα της πειρατείας, αλλά και σε όσους έχουν με οποιοδήποτε τρόπο «συνδράμει» στο έγκλημα αυτό. Οι διαπραγματεύσεις για την βαρύτητα των εγκλημάτων αλλά και τις αντίστοιχες ποινές που θα προβλέπονται, συζητήθηκαν πίσω από κλειστές πόρτες.

Σε κάθε περίπτωση, η εμπορική συμφωνία αυτή, για να ισχύσει, εξ όσων γνωρίζουμε θα πρέπει να περάσει από τα κατά τόπους κοινοβούλια, αλλά και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Οι πληροφορίες που έχουμε και μεταδίδουμε με επιφύλαξη, λένε πως η συζήτηση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα πραγματοποιηθεί τον επόμενο Ιούλιο, ενώ είναι άγνωστο σε μας, πότε θα συζητηθεί στο Ελληνικό Κοινοβούλιο.


Ποιοι αντιτίθενται στο ACTA;
Θα μπορούσαμε να σας πούμε πρώτα απ’ όλα για τους Πολωνούς, που κατέβηκαν στους δρόμους της περασμένη εβδομάδα για να διαδηλώσουν την αντίρρησή τους στην κυβέρνησή τους που υποστήριζε μία τέτοια νομολογία.
Πολλές οργανώσεις όμως, αλλά και ακτιβιστές υποστηρίζουν πως το ACTA, συγχέοντας την αντιγραφή προϊόντων με την online πειρατεία και το διαδίκτυο θα θέσει όρους ασφυκτικούς, τόσο στην ελευθερία της έκφρασης στο διαδίκτυο, όσο και στους internet providers, δηλαδή τους παρόχους των συνδέσεων στο internet.

Αν θέλετε να μάθετε για τις ενώσεις που αντιτίθενται στην εμπορική συμφωνία, δείτε εδώ. Το τελευταίο δημοσιοποιημένο κείμενο της συμφωνίας είναι εδώ, ενώ μπορείτε στο twitter να ακολουθήσετε το hashtag #ACTA για να παρακολουθήσετε όλη τη δημόσια, παγκόσμια συζήτηση που πραγματοποιείται αυτή τη στιγμή.

Άλλωστε, στο θέμα θα επανέλθουμε αρκετές φορές γιατί, καθώς φαίνεται, οι κινητοποιήσεις του internet θα είναι ακόμα εντονότερες, όχι μόνο από τους Anonymous, αλλά και από πολλές Ευρωπαϊκές Οργανώσεις. Stay tuned.


Πηγή: digitallife.gr



Για περισσότερο υλικό σχετικά με τη συμφωνία ACTA πατήστε 
ΕΔΩ !



Επισκεφθείτε την νέα μας διεύθυνση www.alexiptoto.com
Generated image

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Affiliate Network Reviews