Generated image

Αλλόκοτο θαλάσσιο τέρας με σθένος για επιβίωση


Απολίθωμα πανάρχαιου ζώου αλλάζει την εικόνα που έχουμε για τους πρώτους μαζικούς αφανισμούς στην ιστορία.

Σε βράχους ηλικίας 480 εκατομμυρίων ετών στο νοτιοανατολικό Μαρόκο ο Derek Briggs και ο Peter van Roy, δύο παλαιοντολόγοι του πανεπιστημίου Yale του Κονέκτικατ των ΗΠΑ, ανακάλυψαν ένα ζώο μήκους άνω του ενός μέτρου που ανήκει στο γένος Anomalocaris.
Αυτά τα σαρκοφάγα ζώα εμφανίστηκαν ταυτόχρονα με τα πρώτα μεγάλα πολύπλοκα ζώα στη διάρκεια της έκρηξης βιολογικής ποικιλομορφίας κατά την περίοδο του Καμβρίου, περίπου πριν από 530 εκατομμύρια χρόνια. Μέχρι τώρα πιστευόταν πως τα σαρκοφάγα του γένους αυτού είχαν εξαφανιστεί μόλις 20 εκατομμύρια χρόνια μετά την εμφάνισή τους.
Σήμερα θα λέγαμε πως το ζώο αυτό είχε αλλόκοτη όψη: μάτια σε κεραίες, αρθρωτό σώμα, πελώριο κεφάλι. Στο μπροστινό μέρος του κεφαλιού βρισκόταν ένα αγκαθωτό εξάρτημα. Τα αγκάθια μετακινούσαν προς το εσωτερικό του στόματος τα μικρά ζώα. Το στόμα ανοιγόκλεινε ακριβώς όπως ο φωτοφράκτης διαφράγματος της φωτογραφικής μηχανής. Το συγκεκριμένο απολίθωμα είναι σχεδόν διπλάσιο σε μέγεθος από τα μεγαλύτερα που έχουν μέχρι τώρα βρεθεί.
Ωστόσο, το πιο αξιοσημείωτο είναι η σχετικά χαμηλή ηλικία του απολιθώματος, η οποία αποκαλύπτει πως τα ζώα του γένους Anomalocaris επιβίωσαν και κατά το Ορδοβίκιο, που ακολούθησε το Κάμβριο. Η διαχωριστική γραμμή μεταξύ αυτών των γεωλογικών περιόδων χαρακτηρίζεται από ένα μαζικό αφανισμό που έλαβε χώρα πριν από 488 εκατομμύρια χρόνια. Τότε αφανίστηκαν τα περισσότερα ζώα του Καμβρίου.
Αυτό σημαίνει πως όλα τα ζώα που επέζησαν ευνοήθηκαν και στην αρχή του Ορδοβίκιου τετραπλασιάστηκε ο αριθμός των συγγενών σε αυτά ειδών.
Το απολίθωμα αυτό μαζί με τα 1.500 ευρήματα απολιθωμάτων μαλακίων, σπόγγων και κοραλλιών μάς δίνουν μια μοναδική εικόνα του οικοσυστήματος που υπήρχε πριν από 480 εκατομμύρια χρόνια.
Μεγάλα θαλάσσια ζώα επέζησαν από τη βίαιη καταστροφή
Το απολίθωμα δείχνει πως τα θαλάσσια τέρατα δεν αφανίστηκαν πριν από 510 εκατομμύρια χρόνια όπως πιστευόταν. Παρέμειναν για αρκετό καιρό ακόμη στην κορυφή της τροφικής αλυσίδας των θαλασσών και μεγάλωσαν σε μέγεθος.


scienceillustrated
Επισκεφθείτε την νέα μας διεύθυνση www.alexiptoto.com
Generated image

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Affiliate Network Reviews