Generated image

Γνωριμία με τη χλωρίδα του Τόπου μας: Ο Νάρθηκας

Ο Νάρθηκας
Πρόκειται για ένα υπέροχο φυτό βότανο το οποίο φύεται Γενάρη, ανθεί Απρίλη και ξηραίνεται τον Ιούνιο.

Το επιστημονικό του όνομα είναι NARTHEX-FERULA, κοινώς Νάρθηκας ο καλαμωτός...
Το φυτό αυτό ανήκει στα Σκιανθή και ευδοκιμεί σε υψόμετρο άνω των 200 μ. ,φτάνει δε σε ύψος 2 μ..Ο κορμός του ξυλώδης ,κοίλος με εντεριώνη ,λευκή ,σπογγώδη.

Η ψίχα αυτού του φυτού , όταν καίγεται, είναι μεν σταθερή αλλά βραδεία γι αυτό και χρησιμοποιείται στους αναπτήρες αντί ΙΣΚΑΣ. Για τους λόγους που αναφέραμε ανωτέρω οι αρχαίοι μας πρόγονοι ,έπλασαν το μύθο που ήθελε τον Προμηθέα να κλέβει το Νάρθηκα. Στην συμπυκνωμένη αυτή αλήθεια του μύθου μαντεύει κανείς, την αξία του φυτού.

Εδώ και χιλιάδες χρόνια με τον κορμό του Νάρθηκα ,έδεναν τα σπασμένα άκρα των ανθρώπων και των ζώων. Το δε λεγόμενο ΚΑΛΑΜΩΝΑ λεγόταν Νάρθηκας. Το κοίλωμα του κορμού είναι ιδανικό και αυτό το γνώριζαν οι πρακτικοί γιατροί.

Επίσης από το φλοιό του φυτού , έφτιαχναν πλεκτά σκαμνάκια και κασετίνες .Στη Διονυσιακή λατρεία ήταν έμβλημα ,οι δε παιδαγωγοί ,φιλόσοφοι και ρήτορες έφεραν "βακτηρίαν", ράβδο δηλαδή από Νάρθηκα και ελέγοντο ναρθηκοφόροι. Ουδείς κοινός θνητός έφερε παρόμοια βακτηρία.

Η Χριστιανική αρχιτεκτονική τίμησε το Νάρθηκα δεόντως ,δίνοντας το όνομά του σε ένα μεγάλο χώρο του ναού, το Νάρθηκα. Αν κανείς θελήσει να ερμηνεύσει τα λόγια στη σταύρωση του Χριστού , θα αντιληφθεί το δεξί χέρι του Χριστού να κρατά « κάλαμον» ,δηλαδή Νάρθηκα. Το φυτό είναι υπό προστασία γι αυτό καλό θα είναι να μην κόβεται παρ΄εκτός άμεσης ανάγκης.




Θωμάς Δημοσθένης

Επισκεφθείτε την νέα μας διεύθυνση www.alexiptoto.com
Generated image

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Affiliate Network Reviews