Generated image

PSI: Χρεoκοπία με χρονοκαθυστέρηση

Διακοπή διαβουλεύσεων και πάλι για το PSI με κρίσιμη και καθοριστική διαφωνία το ύψος του επιτοκίου. Χθες το μεσημέρι, από πλευράς πιστωτών, συζητείτο πρόταση για κλιμακούμενο επιτόκιο, από 3% μέχρι 4,75% στη λήξη των νέων ομολόγων. Δηλαδή, ένα μέσο επιτόκιο 4%- 4,25% για ομόλογα 30ετούς διάρκειας και με 10ετη περίοδο χάριτος.

Σύμφωνα με πληροφορίες, υπήρξε άμεση αντίδραση από το ΔΝΤ και από χώρες της ευρωζώνης με πιστοληπτική αξιολόγηση «ΑΑΑ» [Γερμανία, Ολλανδία, Φινλανδία, Λουξεμβούργο] που ζήτησαν να μειωθεί το μέσο επιτόκιο των νέων ομολόγων κάτω του 4%. Το ΔΝΤ εκτιμά ότι, λόγω της μεγάλης ύφεσης στην ελληνική οικονομία, αν δεν μειωθεί δραστικά το επιτόκιο, το χρέος δεν θα καταστεί βιώσιμο. Υπάρχουν, μάλιστα, αναλυτές που πιστεύουν ότι θα χρειαστεί σύντομα και νέα «αναδιάρθρωση» του χρέους, που τη θεωρούν αναπόφευκτη λόγω και των επιβαρύνσεων που προσθέτει το PSI (όσο βαθύ κι αν είναι το κούρεμα, όσο χαμηλά και αν συμφωνηθεί το επιτόκιο, το χρέος θα είναι το 120% του ΑΕΠ το 2020).

Το ζήτημα δεν είναι αν θα υπάρξουν οι συνέπειες της -συγκεκαλυμμένης- χρεοκοπίας, αλλά πότε επέρχονται. Και, βέβαια, σε ποιο βαθμό θα φορτωθούν στις πλάτες του εργαζόμενου λαού. Αλλά αυτό δεν εξαρτάται, ευτυχώς, μόνο από τις διαθέσεις τρόικας και IIF αλλά και τις δικές του.

Ο Τσαρλς Νταλάρα, μετέβη στο Παρίσι για νέες διαβουλεύσεις με τους κατόχους ελληνικών ομολόγων καθώς αρκετές τράπεζες και hedge fund εμφανίζονται να προτιμούν να χρεοκοπήσει η Ελλάδα και να εισπράξουν τα ασφάλιστρα κινδύνου! Το IIF συνεχίζει να εκβιάζει με τοκογλυφικά επιτόκια, στηριζόμενο στους χρονικούς περιορισμούς που υπάρχουν. Αύριο για παράδειγμα στο Eurogroup ο Ευ. Βενιζέλος πρέπει να παρουσιάσει συγκεκριμένο πρόγραμμα για το PSI, ενώ στις 20 Μαρτίου λήγουν ομόλογα ύψους 14,5 δισ. ευρώ.




epohi.gr
Επισκεφθείτε την νέα μας διεύθυνση www.alexiptoto.com
Generated image

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Affiliate Network Reviews