Generated image

Οι 10 μεγαλύτερες ποδοσφαιρικές τραγωδίες

Τα πιο αιματηρά γεγονότα στην ιστορία των γηπέδων


Στο μεγάλο κατάλογο με τις τραγωδίες σε ποδοσφαιρικά γήπεδα προστέθηκε και ο θάνατος τουλάχιστον 74 ανθρώπων χθες στην αναμέτρηση Αλ Μάσρι με την Αλ Αχλί στο Πορτ-Σάιντ της Αιγύπτου. Τον αγώνα, στον οποίο οι γηπεδούχοι επικράτησαν με σκορ 3-1, ακολούθησαν αιματηρά επεισόδια, όταν οπαδοί των δύο ομάδων εισέβαλαν στον αγωνιστικό χώρο. Σε μια από τις μεγαλύτερες ποδοσφαιρικές τραγωδίες 74 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους.

Παρόμοια γεγονότα έχουν συμβεί και στο παρελθόν με τις τραγωδίες του Χέιζελ στις Βρυξέλλες το 1985, του Χίλσμπορο στο Σέφιλντ το 1989 και στο Φουριάνι της Κορσικής το 1992 να είναι αυτές που σημάδεψαν περισσότερο την κοινή γνώμη.

Περού - 1964



Η μεγαλύτερη τραγωδία, όμως, στον κόσμο του ποδοσφαίρου συνέβη στο Δημοτικό Στάδιο της Λίμα στο Περού, όπου 320 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και περισσότεροι από 1.000 τραυματίστηκαν. Πρόκειται για την αναμέτρηση του Περού με την Αργεντινή το 1964. Πανικός προκλήθηκε όταν ο διαιτητής της αναμέτρησης ακύρωσε γκολ και οι φίλαθλοι του Περού προσπάθησαν να μπουν στον αγωνιστικό χώρο. Πολλοί θεατές προσπάθησαν να φύγουν την ώρα που οι πόρτες του σταδίου ήταν κλειστές. Εκατοντάδες φίλαθλοι ποδοπατήθηκαν ή πέθαναν από ασφυξία. 

Γκάνα - 2001



Το Μάιο του 2001, 126 φίλαθλοι έχασαν τη ζωή τους στη Γκάνα μετά το τέλος του αγώνα Χαρτς εναντίον Κουμασι. Οι οργισμένοι από την ήττα της ομάδας τους οπαδοί της Κουμασι έσπαγαν και πετούσαν καθίσματα. Η αστυνομία έκανε χρήση δακρυγόνων και όταν οι οπαδοί θέλησαν να φύγουν από το γήπεδο βρήκαν τις θύρες κλειστές.

Αγγλία - 1989

 
Στις 15 Απριλίου 1989 τη ζωή τους έχασαν 96 οπαδοί της Λίβερπουλ στο γήπεδο Χίλσμπορο του Σέφιλντ στον ημιτελικό του Κυπέλλου Αγγλίας ανάμεσα στη Λίβερπουλ και στη Νότιγχαμ Φορέστ. Λίγα λεπτά πριν την έναρξη του αγώνα εκατοντάδες παραπάνω φίλοι της Λίβερπουλ μπήκαν στο γήπεδο με αποτέλεσμα να ποδοπατηθούν οπαδοί που βρίσκονταν κοντά στα κιγκλιδώματα και άλλοι να πεθάνουν από ασφυξία. 

Σκωτία - 1971



Στη Σκωτία, στις 2 Ιανουαρίου 1971, πλήθος θεατών μετακινήθηκε ξαφνικά σε μια κερκίδα με αποτέλεσμα να πεθάνουν 66 άνθρωποι στο ντέρμπι Ρέιντζερς-Σέλτικ στο στάδιο Ίμπροξ. Στο ίδιο στάδιο, στον αγώνα Σκωτία – Αγγλία, τη ζωή τους είχαν χάσει 26 άνθρωποι το 1902. 

Αγγλία - 1985



Στις 11 Μαΐου 1985 πυρκαγιά ξέσπασε σε ξύλινη κερκίδα στην Αγγλία κατά τη διάρκεια του αγώνα Μπράντφορντ – Λίνκολν Σίτι. Στο γήπεδο του Μπράντφορντ πέθαναν 56 φίλαθλοι και τραυματίστηκαν ακόμα 265.

Αίγυπτος - 1974



Ακόμα ένα αιματηρό γεγονός συγκλόνισε την Αίγυπτο στις 17 Φεβρουαρίου 1974. Μετά την είσοδο 80.000 ανθρώπων σε ένα γήπεδο χωρητικότητας 40.000 θέσεων, 48 φίλαθλοι έχασαν τη ζωή τους και 47 τραυματίστηκαν. 

Νότια Αφρική - 2001 και 1991



Στο στάδιο Έλις Παρκ του Γιοχάνεσμπουργκ 43 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στις 11 Απριλίου 2001 στον αγώνα ανάμεσα στους Orlando Pirates και τους Kaizer Chiefs. Χιλιάδες οπαδοί προσπάθησαν χωρίς εισιτήριο να μπουν στο ήδη γεμάτο γήπεδο. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη ποδοσφαιρική τραγωδία στην ιστορία της Νότιας Αφρικής. 

Τραγικό απολογισμό είχαν οι συγκρούσεις κατά τη διάρκεια ενός ακόμη αγώνα των Orlando Pirates και Kaizer Chiefs στις 13 Ιανουαρίου 1991. Αυτή τη φορά στο Όρκνεϊ σε επεισόδια μεταξύ των οπαδών των δύο ομάδων έχασαν τη ζωή τους 42 άνθρωποι. 

Βέλγιο - 1985

 
Μια από τις χειρότερες ποδοσφαιρικές τραγωδίες ήταν αυτή στο στάδιο Χέιζελ των Βρυξελλών στις 29 Μαΐου 1985. Πριν από την έναρξη του αγώνα Λίβερπουλ - Γιουβέντους, βρετανοί οπαδοί εισέβαλαν σε κερκίδα που βρίσκονταν οι οπαδοί της ιταλικής ομάδας παραβιάζοντας το κιγκλίδωμα που τους χώριζε. Τα κάγκελα και ένας τοίχος κατέρρευσαν από την πίεση του πλήθους με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 39 οπαδοί και περισσότεροι από 600 να τραυματιστούν. 

Γαλλία - 1992

 
Τέλος, στη Γαλλία, 18 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και περισσότεροι από 2.300 τραυματίστηκαν όταν κατέρρευσε κερκίδα στο στάδιο Armand Césari στην Μπαστιά της Κορσικής στον ημιτελικό του Κυπέλλου Γαλλίας ανάμεσα στην Μπαστιά και την Ολυμπίκ ντε Μαρσέιγ. Η τραγωδία της νύχτας της 5ης Μαΐου 1992, έμεινε γνωστή ως η καταστροφή του Φουριανί, από το όνομα της περιοχής όπου βρισκόταν το γήπεδο, στην Κορσική.



topeiraxtiri.blogspot.com


Επισκεφθείτε την νέα μας διεύθυνση www.alexiptoto.com
Generated image

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Affiliate Network Reviews