Ψεύτικοι συναγερμοί στο μυαλό μας - "Τικ" από την υπερβολική χρήση των κινητών!

Τσεκάρετε το κινητό για να μην αγχώνεστε. Αγχώνεστε για το αν τσεκάρατε το κινητό. Και ξανατσεκάρετε, γιατί μόλις ακούσατε τον ήχο ή την ειδοποίηση της δόνησης. Σωστά ακούσατε, αλλά μέσα στο μυαλό σας!

Πρόκειται για το νέο μαζικό τικ που o εγκέφαλος καλλιεργεί στις καινούργιες γενιές των καλωδιωμένων ατόμων, και ειδικές έρευνες τώρα επίσημα το αναγνωρίζουν.

Στο μυαλό μας “κουδουνίζουν” οι γνώριμοι ήχοι ηλεκτρονικών ειδοποιήσεων, όσο διακριτικά κι αν τους ρυθμίσει κανείς στο προσωπικόlaptop ή κινητό. Κάτι σαν ηχητικό μετείκασμα από το το κατ' εξακολούθηση μπιπ-μπιπ... 'H κάτι σαν υπερένταση από την νεύρωση του να τσεκάρουμε τις συνδέσεις μας διαρκώς, μήπως και χάσουμε κλήση, μήνυμα ή μπιπ!

Τις ώρες που μπορεί να χαλαρώνουμε, ακόμη κι αν έχουμε ταξιδέψει σε άλλη ήπειρο, στο μυαλό μπορεί να "κουδουνίσει" to reflex. Είναι η εγρήγορση στην οποία εμείς προγραμματιστήκαμε στις φάσεις που οι συνδέσεις μας έπαιρναν φωτιά. Το πόσο χρειάζεται ο καθένας από τους καθημερινούς ήχους στα κινητό, τα laptop, και κάθε gadget που πλαισιώνει τη ζωή του για να ακούει τα... φαντάσματα της τεχνολογίας, ή να νιώθει τις δονήσεις τους, δεν έχει προσδιοριστεί.

Είναι βέβαιο όμως ότι η έκθεση στους ρυθμούς και τα σινιάλα που εκπέμπει η ηλεκτρονική συνδεσιμότητα, κάνει τον εγκέφαλο να χτυπάει κόκκινο.Το Πανεπιστήμιο του Worcester εξέτασε 100 εργαζομένους που ζούσαν ταγμένοι στην επικοινωνία των μηνυμάτων και των mail τους - τσέκαραν δηλαδή διαρκώς το blackberry ή το smart phone τους. Υποβλήθηκαν όλοι σε ψυχομετρικά τεστ που παρακολουθούσαν τις αυξομειώσεις του στρες στην καθημερινότητά τους.Όσο πιο πολύ άγχος είχαν οι εργαζόμενοι, τόσο περισσότερο ανήσυχοι ήταν για το κινητό τους, και το έλεγχαν με εμμονή. Αυτό καθιέρωνε έναν φαύλο κύκλο (έναν "άρρωστο κύκλο" όπως τον ονόμασαν οι ερευνητές). Μια υπερδιέγερση που όσο αφήνει να τον καταλαμβάνει κανείς, τόσο χειροτερεύει.

Στα αποτελέσματα της έρευνας που παρουσιάτηκαν στο Συνέδριο της Βρετανικής Ένωσης Ψυχολόγων αναγνωρίζεται το στάδιο στο οποίο οι συχνοί χρήστες ακούν κλήσεις και μηνύματα όταν το κινητό τηλέφωνο δεν είναι καν ενεργοποιημένο! Και μάλιστα το στάδιο αυτό συνεχίζεται και όταν τα άτομα αυτά πάνε πχ. διακοπές. Ενώ οι δουλειές και οι υποχρεώσεις, μαζί με την συχνότητα που μας καλούν, σε ημέρες αργίας και διακοπών εμφανώς μειώνονται, τα φαντάσματα επιμένουν...
lifo.gr
Επισκεφθείτε την νέα μας διεύθυνση www.alexiptoto.com
Generated image

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Affiliate Network Reviews