Generated image

Τι... ήχο έχει η σκέψη σας;

Αμερικανοί επιστήμονες κατόρθωσαν να δημιουργήσουν λέξεις καταγράφοντας τα ηλεκτρικά κύματα στον εγκέφαλο εθελοντών, οι οποίοι απλώς τις σκέφτονταν.....


Το εκπληκτικό αυτό επίτευγμα ανοίγει τον δρόμο της επικοινωνίας σε ανθρώπους οι οποίοι εξαιτίας σοβαρών προβλημάτων υγείας αδυνατούν να μιλήσουν και να γράψουν.

Η τεχνική, που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «PLoS Biology», βασίστηκε στην εμφύτευση ηλεκτροδίων στον εγκέφαλο 15 εθελοντών, τα οποία κατέγραφαν την ηλεκτρική δραστηριότητα σε αυτόν την ώρα όπου εκείνοι άκουγαν μια σειρά από προτάσεις και λέξεις.

Η καταγραφή σε κάθε ασθενή διήρκεσε μόλις 5-10 λεπτά. Στη συνέχεια οι καταγραφές στη συνέχεια αποθηκεύτηκαν σε ένα πρόγραμμα ηλεκτρονικού υπολογιστή, που μετέτρεψε σε λέξεις τους ήχους που ήταν κωδικοποιημένοι στα εγκεφαλικά κύματα. Το πρόγραμμα έχει επίσης τη δυνατότητα να εκφωνεί τις λέξεις.

Το επόμενο βήμα ήταν να διαβάσουν νοερά οι ασθενείς τις λέξεις πουείχαν εισαχθεί στο πρόγραμμα – και εκείνο κατόρθωσε σε πολλές περιπτώσεις να τις εκφωνήσει σωστά, αν και σε κάποιες η εκφώνηση ήταν δυσνόητη.

Οι 15 ασθενείς επρόκειτο να υποβληθούν σε εγχείρηση στον εγκέφαλο εξαιτίας επιληψίας ή όγκου, και έτσι οι ερευνητές κατόρθωσαν να τοποθετήσουν τα ηλεκτρόδια σε μια συγκεκριμένη περιοχή του εγκεφάλου που λέγεται ανώτερη κροταφική έλικα. Η περιοχή αυτή αποτελεί το ανώτερο κέντρο της ακοής και ενέχεται στην πρόσληψη και στην αντίληψη του ήχου – με άλλα λόγια, μας επιτρέπει να μετατρέπουμε σε νοερές λέξεις τους ήχους που ακούμε.

«Η δουλειά αυτή έχει δύο συνιστώσες: η μία είναι η βασική βιολογία που αφορά τον τρόπο λειτουργίας του εγκεφάλου και η δεύτερη η δυνατότητα που διανοίγει για όσους δεν μπορούν να μιλήσουν ή να επικοινωνήσουν με άλλους τρόπους», δήλωσε ο επιβλέπων ερευνητής δρ Ρόμπερτ Νάιτ, καθηγητής Νευροεπιστήμης και διευθυντής στο Κέντρο Νευροεπιστήμης Helen Wills του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας στο Μπέρκλεϊ.

«Από προσθετική άποψη υπάρχει πλέον η πιθανότητα να δημιουργηθούν εμφυτεύσιμες συσκευές που θα υποκαθιστούν την ομιλία σε ασθενείς οι οποίοι αδυνατούν μεν να μιλήσουν, αλλά μπορούν να σκέφτονται ό,τι θέλουν να πουν», συμπλήρωσε.



topeiraxtiri.gr
Επισκεφθείτε την νέα μας διεύθυνση www.alexiptoto.com
Generated image

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Affiliate Network Reviews