Τα μαθηματικά κίνησαν τον κόσμο


Το αρχαιότερο δείγμα ύπαρξης των μαθηματικών είναι ηλικίας 37.000 ετών και είναι χαραγμένο πάνω σε οστό. Από τότε όλοι οι μεγάλοι πολιτισμοί
πρόσφεραν τη συμβολή τους στην επιστήμη που περισσότερο από κάθε άλλη όρισε τον ανθρώπινο πολιτισμό.
Τα μαθηματικά γεννήθηκαν στην Αφρική
Η Αφρική ήταν το λίκνο των μαθηματικών. Τη δεκαετία του 1970 ερευνητές βρήκαν στα βουνά Lebombo της σημερινής Σουαζιλάνδης το ομώνυμο οστό. Κάποιος άνθρωπος της προϊστορικής εποχής είχε χαράξει πάνω σε αυτό ένα από τα πρώτα δείγματα απλών μαθηματικών στην Ιστορία.
Το οστό χρονολογείται πριν από περίπου 37.000 χρόνια και έχουν χαραχθεί πάνω του 29 γραμμές – η ερμηνεία που δόθηκε είναι ότι πρόκειται για μια προσπάθεια περιγραφής των διαφόρων φάσεων της σελήνης.

Ένα πιο προηγμένο αλλά κάπως νεότερο οστό είναι το Ishango από το Κονγκό. Είναι περίπου 22.000 ετών και φέρει τρεις στήλες που μέσα τους έχουν χαραγμένες γραμμές. Αυτές οι γραμμές θεωρείται ότι χρησίμευαν είτε στην παρατήρηση των φάσεων της σελήνης είτε του κύκλου της περιόδου των γυναικών.
Οι ερευνητές πιστεύουν ότι οι γραμμές που υπήρχαν πάνω στο οστό Ishango χρησίμευαν για την επισκόπηση των διαφόρων φάσεων της σελήνης.


science illustrated
Επισκεφθείτε την νέα μας διεύθυνση www.alexiptoto.com
Generated image

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Affiliate Network Reviews