Generated image

«Εξωφρενική αιματοχυσία» στη Συρία

Εκρήξεις συγκλόνισαν την πόλη Αλέπι στη Συρία.
Την ίδια ώρα, ο απολογισμός των νεκρών στη Χομς ανεβαίνει από τις σφοδρές επιθέσεις που δέχεται η πόλη από το στρατό του καθεστώτος Άσαντ. Η διεθνής κοινότητα καταδικάζει τη σφαγή και αρκετές χώρες καυτηριάζουν τη θέση της Ρωσίας. Για «εξωφρενική αιματοχυσία» μιλά ο Αμερικανός πρόεδρος.

Τουλάχιστον 28 άνθρωποι φέρονται να σκοτώθηκαν και 235 να τραυματίστηκαν από εκρήξεις με στόχο κτίρια του συριακού στρατού και των δυνάμεων ασφαλείας στο Χαλέπι της βόρειας Συρίας, δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας, σύμφωνα με την κρατική τηλεόραση. Η ίδια πηγή μετέδωσε ότι ανάμεσα στους νεκρούς βρίσκονται άμαχοι και μέλη των δυνάμεων ασφαλείας, ενώ επέρριψε τη ευθύνη σε «ένοπλες τρομοκρατικές συμμορίες». «Άμαχοι και μέλη του στρατού μαρτύρησαν και τραυματίστηκαν στις τρομοκρατικές εκρήξεις», μετέδωσε η τηλεόραση.

Συγκεχυμένες είναι οι πληροφορίες για το κατά πόσο υπεύθυνος για τις επιθέσεις είναι ο αντικαθεστωτικός Ελεύθερος Συριακός Στρατός. Ένας εκπρόσωπο επιβεβαίωσε ότι οι αντικαθεστωτικοί είναι υπεύθυνοι για τις επιθέσεις, μιλώντας στο BBC, ενώ ένας άλλος το αρνήθηκε.

«Το εγκληματικό αυτό καθεστώς σκοτώνει τα παιδιά μας στη Χομς και πραγματοποιεί επιθέσεις στο Χαλέπι προκειμένου να μεταστρέψει την προσοχή απ’ όσα διαπράττει στη Χομς», τόνισε τηλεφωνικά στο Γαλλικό Πρακτορείο ο εκπρόσωπος του Ελεύθερου Στρατού συνταγματάρχης Μάχερ Νουάιμι. Πρόσθεσε ότι το συριακό καθεστώς ότι διέταξε τις δύο επιθέσεις με παγιδευμένα με εκρηκτικά αυτοκίνητα στο Χαλέπι, «προκειμένου να μεταστρέψει την προσοχή» από την αιματηρή καταστολή που επιβάλλει, ιδιαίτερα στη Χομς.

Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κάνει λόγο για ύποπτη συμπεριφορά μελών των υπηρεσιών ασφαλείας λίγο πριν τις εκρήξεις και κατηγορεί την κυβέρνηση ότι επιχειρεί να δυσφημήσει την εξέγερση.



Χθες, περισσότεροι από εκατό άνθρωποι φέρονται να σκοτώθηκαν στην πόλη Χομς, καθώς η κυβέρνηση συνέχισε την καταστολή των αντικαθεστωτικών. Σήμερα, αυτόπτες μάρτυρες αναφέρουν ότι άρματα μάχης έχουν συγκεντρωθεί σε γειτονιές όπου διαμένουν αντικαθεστωτικοί, ενώ εκφράζονται φόβοι ότι επίκειται μεγάλη επιχείρηση του συριακού στρατού στην πόλη.

Ο στρατός έχει στόχο κυρίως την συνοικία Μπάμπα Αμρ στη Χομς, η οποία βρίσκεται υπό τον έλεγχο εξεγερμένων, αναφέρουν ακτιβιστές. Ο Όμαρ Χόμσι είπε ότι τα περισσότερα από τα πτώματα ήταν καμένα «πέραν πάσης δυνατότητας να αναγνωριστούν». Πρόσθεσε ότι ο στρατός χρησιμοποιεί εκτοξευτές ρουκετών και βόμβες φωσφόρου.

Πολλές απώλειες αναφέρθηκαν και στα προάστια της πρωτεύουσας ή σε περιοχές κοντά στην Δαμασκό. Την Πέμπτη, η Human Rights Watch εκτίμησε ότι από την 3η Φεβρουαρίου οι επιθέσεις στη Χομς έχουν σκοτώσει τουλάχιστον 300 ανθρώπους.

Ο Αμερικανός πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα, περιέγραψε τις επιθέσεις με όλμους και ρουκέτες ως «εξωφρενική αιματοχυσία».

Οι ομάδες της αντιπολίτευσης έχουν απευθύνει έκκληση για μαζικές διαδηλώσεις σήμερα σε ένδειξη διαμαρτυρίας για το σινο-ρωσικό βέτο στο ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που καταδίκαζε τη βία στη Συρία.

Τουρκία: Δεν μπορούμε να παρακολουθούμε τη σφαγή

Η διεθνής κοινότητα δεν επιτρέπεται να παρακολουθεί τη «σφαγή» στη Συρία χωρίς να αναλαμβάνει δράση, δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου από την Ουάσιγκτον. «Δεν μπορούμε να βλέπουμε τους Σύρους να σκοτώνονται κάθε μέρα» και η διεθνής κοινότητα να μην αναλαμβάνει δράση, τόνισε ο Νταβούτογλου σε συνάντηση στο πανεπιστήμιο Τζορτζ Ουάσιγκτον με θέμα τη διεξαγωγή διεθνούς διάσκεψης για τη Συρία. Ο Νταβούτογλου θα συναντηθεί με την Αμερικανίδα ομόλογό του Χίλαρι Κλίντον για το συριακό ζήτημα.

Την Τετάρτη, η Τουρκία ανακοίνωσε πως θα επιμείνει στην οργάνωση «χωρίς την παραμικρή καθυστέρηση» μιας διεθνούς διάσκεψης με τους τοπικούς και διεθνείς εταίρους για την ειρηνική διευθέτηση της κρίσης. Την πρόταση αυτή υποστηρίζουν οι ΗΠΑ, που ελπίζουν στη δημιουργία μιας «ομάδας φίλων της Συρίας».

«Θέλουμε να δημιουργήσουμε μια διεθνή πλατφόρμα, αν τα Ηνωμένα Εθνη δεν δράσουν, για να δείξουμε την αλληλεγγύη μας στον συριακό λαό και την αντίθεσή μας σε αυτήν την αιματοχυσία, αυτήν την σφαγή», υπογράμμισε ο Νταβούτογλου, χωρίς να διευκρινίσει πότε θα πραγματοποιηθεί αυτή η διάσκεψη.

«Τα καθεστώτα του Μουμπάρακ, του Μπεν Αλι, του Καντάφι, του Σαντάμ και αυτό του Ασαντ είναι όλα καθεστώτα της εποχής του Ψυχρού Πολέμου. Θα έπρεπε να έχουν εξαφανιστεί την δεκαετία του '90, όπως (τα καθεστώτα) του Τσαουσέσκου και του Μιλόσεβιτς» κατέληξε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών.



Άμεση εγκατάλειψη της εξουσίας από τον Άσαντ ζητά η Βρετανία

Να εγκαταλείψει άμεσα την εξουσία ζήτησε εκ νέου από τον πρόεδρο της Συρίας Μπασάρ αλ - Άσαντ ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ουίλιαμ Χέιγκ. Μιλώντας στο βρετανικό τηλεοπτικό δίκτυο Sky News ξεκαθάρισε πάντως ότι η Βρετανία δεν προτίθεται να προμηθεύσει όπλα στη συριακή αντιπολίτευση. «Το Ηνωμένο Βασίλειο δεν εμπλέκεται σ΄ αυτό. Και ασφαλώς δεν σχεδιάζουμε να εμπλακούμε» ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Εντείνουμε τις επαφές μας με τις οργανώσεις της αντιπολίτευσης, κυρίως έξω από τη Συρία...Υποστηρίζουμε επίσης ολοένα και περισσότερες οργανώσεις για να παράσχουμε τροφή και ιατρικό υλικό στα πρόσωπα που πλήττονται τρομερά απ' αυτή την κατάσταση» πρόσθεσε. «Το Ηνωμένο Βασίλειο μπορεί να κάνει πολλά σε όλα αυτά τα μέτωπα, αλλά δεν εμπλεκόμαστε σε μια σύγκρουση με τη Συρία» επέμεινε ο Χέιγκ. «Σίγουρα δεν προβλέπουμε μια στρατιωτική επέμβαση».

Αναφερόμενος στον Μπασάρ αλ-Ασαντ, ο Βρετανός υπουργός δήλωσε πως θα ήταν «ευεργετικό αν έφευγε αμέσως». «Το καλύτερο πράγμα για τη χώρα του θα ήταν να φύγει επειδή έχει χυθεί τόσο αίμα υπό τις διαταγές του και υπό τις διαταγές των ακολούθων του που δεν πιστεύω ότι θα μπορέσει να ανακτήσει την αξιοπιστία του στη χώρα του και στον κόσμο» τόνισε.



Να αλλάξει στάση καλεί τη Ρωσία η Άστον

Η ύπατη εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Κοινή Εξωτερική Πολιτική και την Πολιτική Ασφάλειας ΚΕΠΠΑ Κάθριν Άστον προσέθεσε τη φωνή της χθες στις διεθνείς εκκλήσεις προς τη Ρωσία να υποστηρίξει ένα σχέδιο απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ το οποίο καλεί τον πρόεδρο της Συρίας Μπασάρ αλ Άσαντ να σταματήσει την αιματηρή καταστολή της εξέγερσης που διαρκεί 11 μήνες στη χώρα.

Η Άστον είπε ότι είναι απογοητευμένη από την αποτυχία του ΣΑ του ΟΗΕ να ψηφίσει μια απόφαση που καλεί τον Άσαντ να ανακαλέσει τα στρατεύματά του, εξαιτίας του βέτο που άσκησαν η Κίνα και η Ρωσία.

«Το μήνυμά μου προς τους Ρώσους συναδέλφους μου είναι ότι και εκείνοι χρειάζεται να αναγνωρίσουν την πραγματικότητα της κατάστασης στο πεδίο και δεν μπορούμε να συνεχίζουμε απλά επιτρέποντας αυτό να συμβαίνει», δήλωσε η επικεφαλής της διπλωματίας της ΕΕ στην διάρκεια μιας επίσκεψής της στο Μεξικό.

Εν τω μεταξύ, η ΕΕ έχει ξεκινήσει μια εκστρατεία για την επιβολή σκληρότερων κυρώσεων σε βάρος της Δαμασκού. Ανάμεσα σε αυτές είναι το πάγωμα των πόρων της κεντρικής τράπεζας της Συρίας και η απαγόρευση του εμπορίου διαμαντιών, χρυσού και πολύτιμων μετάλλων με τη χώρα. Τα μέτρα αυτά αναμένεται να συμφωνηθούν ως την 27η Φεβρουαρίου.

«Θα δούμε τις επόμενες ώρες και ημέρες τι μπορεί να γίνει», δήλωσε η Άστον. Η Τουρκία, η οποία άλλοτε θεωρούσε τον Άσαντ πολύτιμο σύμμαχο αλλά πλέον τάσσεται υπέρ της αποχώρησής του από την εξουσία, ελπίζει να φιλοξενήσει μια διεθνή σύνοδο για να εξεταστούν τρόποι να σταματήσει η αιματοχυσία στη Συρία και να δοθεί βοήθεια.

Πολλές δυτικές χώρες, περιλαμβανομένων των ΗΠΑ, της Γαλλίας και της Βρετανίας, έχουν είτε κλείσει τις πρεσβείες τους στη Συρία ή ανακαλέσει τους πρεσβευτές τους.




tvxs.gr
Επισκεφθείτε την νέα μας διεύθυνση www.alexiptoto.com
Generated image

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Affiliate Network Reviews