H εμφάνιση της μοριακής γαστρονομίας ήταν φυσικό να επηρεάσει και τον χώρο των ποτών. Όπως όμως δεν κατάφερε να κυριεύσει τις κουζίνες, έτσι μάλλον δεν θα επικρατήσει και στα bar. Δείτε το σαν έργο τέχνης!
Η τέχνη ονομάζεται molecular mixology. Οι όροι, οι τεχνικές και οι πρακτικές δανείζονται φυσικά τα στοιχεία τους από την μοριακή γαστρονομία. Αυτή τη μόδα - γιατί μόνο έτσι μπορεί να χαρακτηρίσει κανείς την μοριακή γαστρονομία - που εμφανίστηκε την προηγούμενη δεκαετία, κέντρισε το ενδιαφέρον αλλά αποτέλεσε απλά ένα παρακλάδι και όχι τον άξονα. Εμείς θα ανακαλύψουμε σε μερικά βήματα την μοριακή μιξολογία. Πρώτο βήμα, η σφαιροποίηση.
Σφαιροποίηση.
Τι είναι;
Είναι η τεχνική κατά την οποία ο mixologist μπορεί να δημιουργήσει μικρά σφαιρίδια από οποιοδήποτε υγρό στοιχείο, με τη βοήθεια αλγινικού νατρίου και ασβεστίου. Οι περισσότεροι δημιουργούν μικρά σφαιρίδια σαν χαβιάρι τα οποία μπορούν να τα προσθέσουν στα κοκτέιλ τους είτε ως βασικό στοιχείο μέσα στο ποτό είτε για το γαρνίρισμα. Υπάρχουν όμως και mixologists που δημιουργούν μεγάλες σφαίρες που σερβίρονται ξεχωριστά.
Τι μπορώ να σφαιροποιήσω;
Οποιοδήποτε υγρό θέλεις. Είτε θέλεις απλά να απολάυσεις το ουίσκι κόλα σου σε σφαιρίδια είτε θες το lime στο mojito σου να επιπλέει σε μορφή σφαιριδίου είτε θες ένα ολόκληρο κοκτέιλ να σερβίρεται στο κουτάλι, μπορείς να χρησιμοποιήσεις αυτή τη μέθοδο.
Ιδού ένα παράδειγμα απλής σφαιροποίησης
Ιδού ένα παράδειγμα αντίστροφης σφαιροποίησης (στο συγκεκριμένο δεν χρησιμοποιείται Xanthan Gum)
news247.gr