Generated image

STOP ACTA: Για την ελευθερία της έκφρασης - Παγκόσμια ημέρα διαδηλώσεων [11/02/2012]

Η συμφωνία ACTA (Anti-Counterfeiting Trade Agreement) που υπέγραψαν τον προηγούμενο μήνα στην Ιαπωνία σε δεύτερη φάση και οι ευρωπαϊκές χώρες (μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα δια του πρέσβη της στην Ιαπωνία) έχει δημιουργήσει ήδη μια μεγάλη χιονοστιβάδα αντιδράσεων, αλλά και μαζικών διαδηλώσεων και δράσεων
που μας κάνουν να ευελπιστούμε οτι ίσως έχει την τύχη των αντίστοιχων συμφωνιών (PIPA-SOPA) που επιχείρησε ανεπιτυχώς να περάσει η Αμερική πριν λίγο καιρό. Τότε χρειάστηκε να διοργανωθεί η μεγαλύτερη “απεργία” του ίντερνετ. Τώρα, για αρχή, διοργανώνεται συγχρονισμένο κύμα διαδηλώσεων σε όλο τον κόσμο στις 11 Φεβρουαρίου.

Στην Ελλάδα καλέσματα έχουν γίνει για τις 17.00 για την Αθήνα στην πλ.Συντάγματος, για τη Θεσσαλονίκη στην πλ. Αριστοτέλους και για την Πάτρα στην πλ. Γεωργίου από το ελληνικό Pirate Party, επιτροπές κατοίκων και άλλους φορείς.

Τι είναι η ACTA (εδώ η συμφωνία στα ελληνικά)
Είναι μια διακρατική συμφωνία για την καταπολέμηση της πλαστογραφίας και τη θωράκιση του copyright και των δικαιωμάτων σε υλικά και άυλα “προϊόντα” (ως τέτοια νοούνται ακόμη και οι σπόροι ή τα γενόσημα φάρμακα) που διακινούνται στο διεθνές εμπορικό περιβάλλον ή μέσω του διαδικτύου. Παρότι ενδύθηκε τον μανδύα της εμπορικής συμφωνίας η συμφωνία δεν είναι τέτοια εφόσον πρώτον υποχρεώνει τις χώρες μέλη που την υπογράφουν σε κοινό νομικό πλαίσιο και δεύτερον περιέχει ποινικές κυρώσεις.
Ο αρχικός προβληματισμός για την ACTA προέκυψε επειδή όλες οι διαπραγματεύσεις μέχρι τη διαμόρφωση του τελικού κειμένου έγιναν μυστικά και κάθε προσπάθεια από κοινωνικούς φορείς και άλλους ενδιαφερόμενους να έχουν αντίγραφα των κειμένων δεν έγιναν αποδεκτές.

Σε οτι αφορά στο διαδίκτυο:

  • κάνει παράνομη τη διανομή τεχνολογικών συσκευών ή προγραμμάτων που είναι σχεδιασμένα για να παρακάμπτουν τις μεθόδους προστασίας αντιγραφής (γνωστές και ως DRM)
  • μπορεί να οδηγήσει στη δημιουργία αυτοματοποιημένων (εταιρικών;) μηχανισμών επιβολής του copyright
  • υποχρεώνει στη γνωστοποίηση από πλευράς του πάροχου υπηρεσιών επικοινωνίας αρκετών στοιχείων, ώστε να ταυτοποιηθεί συνδρομητής του οποίου ο λογαριασμός φαίνεται να χρησιμοποιήθηκε για παραβίαση πνευματικών δικαιωμάτων
  • αποδίδει νομική ευθύνη για υποβοήθηση ή παρακίνηση διακίνησης παράνομου υλικού (μπορεί να συμπεριλαμβάνει ακόμη και τα P2P δίκτυα όπως το BitTorrent) ακόμη και στους ίδιους τους παρόχους (ISP)
  • διευρύνει την ποινικοποίηση πέραν του αστικού ισχύοντος νόμου σε μαζικό ή μεμονωμένο επίπεδο κάθε διακίνησης πλαστου υλικού ή υλικού πνευματικά κατοχυρωμένου
  • κάνει νομικό “παραλληλισμό” πλαστογραφίας και διακίνησης, έστω και χωρίς κέρδος προϊόντων πνευματικής ιδιοκτησίας
  • προβλέπει ειδική επιτροπή για συνεχή επικαιροποίηση (τεχνολογική και πολιτική) της συνθήκης

Αντιδράσεις διεθνώς:
Μεγάλη αίσθηση πανευρωπαίκά προκάλεσε η παραίτηση του Kader Arif, που ήταν επίσημος παρατηρητής της διαπραγμάτευσης από πλευράς Ε.Ε. που συνοδεύτηκε από την ακόλουθη δήλωση:

“Θέλω να αποκυρήξω με τον πιο έντονο δυνατό τρόπο ολόκληρη τη διαδικασία που οδήγησε στην υπογραφή αυτής της συνθήκης, την έλλειψη διαφάνειας από την αρχή των διαπραγματεύσεων, την επανάληψη της αναβολής της υπογραφής του κειμένου χωρίς να δίνονται εξηγήσεις και τον αποκλεισμό όλων των απαιτήσεων του Ευρωκοινοβουλίου που εκφράστηκαν πολλές φορές κατά τη συνεδρίαση.

Αυτή η συμφωνία μπορεί να έχει καίριες συνέπειες στις ζωές των πολιτών και παρόλα αυτά γίνεται το παν για να μην έχει λόγο σε αυτήν το Ευρωκοινοβούλιο. Γι αυτο σήμερα εκδίδοντας αυτήν την ανακοίνωση θέλω να στείλω ένα δυνατό σήμα και να ειδοποιήσω την κοινή γνώμη για αυτή την απαράδεκτη κατάσταση. Δε θα λάβω μέρος σε αυτή την παρωδία.”

Λίγες μέρες πριν ήρθε η σειρά της πρέσβειρας της Σλοβενίας Helena Drnovsek Zorko, η οποία αφού κατακλύστηκε από πάρα πολλές διαμαρτυρίες μετά την υπογραφή της, δήλωσε πως “ζητάει συγνώμη που ακολούθησε το υπηρεσιακό της καθήκον και όχι το καθήκον της ως πολίτη. Δεν ξέρει αν θα είχε τη δυνατότητα να μην υπογράψει -αλλά δεν προσπάθησε- μια συνθήκη που περιορίζει και αφαιρεί την ελευθερία από το διαδίκτυο, το μεγαλύτερο και πιο υπέροχο δίκτυο στην ιστορία της ανθρωπότητας και με αυτόν τον τρόπο περιορίζει την ελευθερία των παιδιών όλων μας.”

Οι ρεπόρτερς χωρίς σύνορα, νικητές του βραβείου Sakharov του Ευρωκοινοβουλίου έχουν δηλώσει: “Είναι πολύ λυπηρό οτι η δημοκρατική συζήτηση αποκλείστηκε από διαπραγματεύσεις που θα μπορούσαν να έχουν μείζονα επίδραση σε μια τόσο θεμελιακή ελευθερία όπως η ελευθερία της έκφρασης”.

Παρότι από την πλευρά της η Κομισιόν υποστηρίζει οτι οι επικίνδυνες διατάξεις έχουν αφαιρεθεί κι οτι ουσιαστικά δεν αλλάζει κάτι, είναι σαφές οτι οι γενικές διατυπώσεις που παραμένουν στο κείμενο θα κληθούν να “ερμηνευθούν” από εκείνους που “ετοίμασαν” αυτήν τη συνθήκη, πράγμα που παραμένει ιδιαιτέρως ποβληματικό. Εν τέλει αν “δεν αλλάζει κάτι” γιατί τόση προσπάθεια να υπογραφεί αυτό το νομικό κείμενο;

Αυτό που καταγγέλεται ουσιαστικά είναι η αποδημοκρατικοποίηση, η προσπάθεια που έγινε να μην επικυρωθεί η συνθήκη απο τα εθνικά κοινοβούλια και το Ευρωκοινοβούλιο, ένα δείγμα μόνο του πως αντιλαμβάνονται τη διεθνή διακυβέρνηση ορισμένοι οικονομικοί και τεχνοκρατικοί κύκλοι. Ευτυχώς, τελικά, με το σάλο που δημιουργήθηκε αυτό δεν κατέστη δυνατόν, οπότε η ACTA δεν μπορεί να τεθεί σε ισχύ προτού τεθεί σε ψηφοφορία τον ερχόμενο Ιούνιο στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Επίσης, θα πρέπει να περάσει από τις αρμόδιες Επιτροπές για τις Κοινωνικές Ελευθερίες, τη Δικαιοσύνη και κατόπιν να φθάσει στην Ολομέλεια και να εγκριθεί από τα κράτη-μέλη. 


Ελληνες ευρωβουλευτές μέλη αυτών των επιτροπών είναι:
Μαρία-Ελένη ΚΟΠΠΑ Μέλος της επιτροπής Διεθνούς Εμπορίου
Δημήτριος ΔΡΟΥΤΣΑΣ Μέλος της επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων και της επιτροπής Βιομηχανίας, Έρευνας και Ενέργειας
Γεώργιος ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ Μέλος της επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων
Ιωάννης ΤΣΟΥΚΑΛΑΣ Μέλος της επιτροπής Βιομηχανίας, Έρευνας και Ενέργειας
Νίκη ΤΖΑΒΕΛΑ Μέλος της επιτροπής Βιομηχανίας, Έρευνας και Ενέργειας και της επιτροπής Ανάπτυξης
Κρίτων ΑΡΣΕΝΗΣ Μέλος της επιτροπής Ανάπτυξης

Μέχρι τότε οι αντιδράσεις (avaaz) όλων μας θα κρίνουν το μέλλον του διαδικτύου. Κι αν σκέφτεται κανείς πως το διαδίκτυο είναι πολύ μεγάλο για να αστυνομευθεί έρχεται ο σοφός κύριος Chomsky να πει οτι “σε ένα καθεστώς που ρέππει στο φασισμό ο νόμος γίνεται τόσο ασφυκτικός που είναι αδύνατον να μην τον καταπατήσεις. Έτσι, πέρα από τον τρόμο που δημιουργεί, όταν χρειαστεί, ο καθένας εύκολα βρίσκεται στη θέση του να έχει “παρανομήσει” (απο συνέντευξη του στην εκπομπή “Τα μονοπάτια της σκέψης”).

Μα, αλήθεια, συμφωνα με την ACTA, όλο αυτό το άρθρο με παραθέσεις λεγομένων, μήπως είναι παράνομη διακίνηση πνευματικά κατοχυρωμένου υλικού, ίσως ακόμη και πλαστογραφία; Ο Kafka, ο Huxley και ο Orwell θα χαμογελάνε….


πηγή: http://realdemocracygr.wordpress.com - Μ Κ





Για περισσότερο υλικό σχετικά με τη συμφωνία ACTA πατήστε 
ΕΔΩ !

Επισκεφθείτε την νέα μας διεύθυνση www.alexiptoto.com
Generated image

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Affiliate Network Reviews