Generated image

Τα ποδοσφαιρικά T-shirts που έγραψαν ιστορία!


Σαν σήμερα, πριν από ακριβώς 12 χρόνια (28/2/2000) η UEFA θέλησε να αυστηροποιήσει τα πράγματα και για το λόγο αυτό ανακοίνωσε πως όσοι παίκτες πανηγυρίζουν γκολ στις διοργανώσεις της βγάζοντας τη φανέλα ή σηκώνοντάς τηνγια να αποκαλύψουν πολιτικά ή εμπορικά μηνύματα θα τιμωρούνται.

Κατέστησε επίσης σαφές πως οι "παραβάτες" θα τιμωρούνται με κίτρινη κάρτα και θα σημειώνονται στο φύλλο αγώνα, με την πειθαρχική επιτροπή της ευρωπαϊκής ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας να βγάζει την τελική ετυμηγορία για την τιμωρία τους
Όλα καλά και όλα ωραία" με την προσπάθειά τους να αποφεύγονται οι ακραίες ενέργειες, μήπως όμως το παραέκαναν, παραγνωρίζοντας πως οι πρωταγωνιστές στο χορτάρι είναι οι παίκτες και έτσι μπαίνει χαλινάρι στην επιθυμία τους να εκφραστούν ελεύθερα;
Πριν διαλέξετε στρατόπεδο για το ποια άποψη είναι η σωστή, εμείς απλά να αναφέρουμε ότι η ιστορία του ποδοσφαίρου έχει μπόλικα τέτοια highlights όπου παίκτες πανηγυρίζουν κάποιο τέρμα τους προβάλλοντας μηνύματα που "σπάει κόκκαλα".
Το Sport24.gr έψαξε λοιπόν και βρήκε 10 από τα πλέον χαρακτηριστικά (+4 μπόνους), στα οποία οι πρωταγωνιστές συγκίνησαν, προκάλεσαν, ευαισθητοποίησαν, σκόρπισαν χαμόγελα αλλά και γενικότερα προσέθεσαν λίγη ακόμα χρυσόσκονη στον μαγικό κόσμο του ποδοσφαίρου. Απολαύστε τα:

1. Μπίλι Σαρπ - That's for you son

Δύο ημέρες μετά τον τραγικό θάνατο του 2χρονου γιου του, Λιούι Τζέικομπ, ο Μπίλι Σαρπ "κάνει την καρδιά του πέτρα" και αγωνίζεται κανονικά με τη Ντόνκαστερ σε αναμέτρηση κόντρα στη Μίντλεσμπρο.
Με τη συμπλήρωση μόλις 14 λεπτών αγώνων γίνεται κάτι το εκπληκτικό, το οποίο προκαλεί ρίγη συγκίνησης σε όσουν βρίσκονται στο γήπεδο.
Ο 25χρονος Σαρπ στέλνει τη μπάλα στα δίχτυα του γκολκίπερ της "Μπόρο", Τζέισον Στιλ, και αφού πρώτα πανηγυρίζει με τους συμπαίκτες του στη συνέχεια σηκώνει τη φανέλα για να αποκαλύψει ένα T-shirt με το εξής συγκινητικό μήνυμα:
"Αυτό για σένα γιε μου"! Λίγο μετά το ματς (στα τέλη του 2011), ο παίκτης γράφει στο Twitter του: "Το γκολ μου απόψε ήταν το σημαντικότερο στην καριέρα μου και είναι αφιερωμένο στο γενναίο αγόρι μου Λιούι Τζέικομπ Σαρπ.
Σε αγαπώ γιε μου. Έκλαιγα κατά τη διάρκεια των χειροκροτημάτων που κράτησαν για ένα λεπτό πριν την έναρξη του αγώνα. Ευχαριστώ τους οπαδούς και των δύο ομάδων".

2. Μάριο Μπαλοτέλι - Why always me?

Το πρώτο φετινό ντέρμπι του Μάντσεστερ που έλαβε χώρα στο "Ολντ Τράφορντ" (για τον πρώτο γύρο του πρωταθλήματος) βρίσκει θριαμβεύτρια τη Σίτι η οποία "σκορπάει" τη μεγάλη αντίπαλό της, Γιουνάιτεντ, με το εξωπραγματικό 6-1.
Μεγάλος σταρ εκείνο το απόγευμα δεν είναι άλλος από τον Μάριο Μπαλοτέλι, ο οποίος πετυχαίνει δύο γκολ για τους "πολίτες" (φτάνοντας έτσι τα 6 στα 5 τελευταία του ματς) αλλά και αφήνει έντονο το στίγμα του με τη συμπεριφορά του. Και αυτό γιατί με το που άνοιξε το σκορ σήκωσε τη γαλάζια φανέλα δείχνοντας από κάτω μία άλλη που έγραφε:
"Γιατί πάντα εγώ"; Ο λόγος; Το μεγάλο παράπονο του "Super Mario" για το γεγονός ότι τα αγγλικά ΜΜΕ τον έχουν ως εύκολο στόχο και τον κριτικάρουν αρνητικά με την παραμικρή αφορμή.
Βέβαια φροντίζει και ο ίδιος να δίνει δικαιώματα, όπως για παράδειγμα με τη φωτιά που έβαλε κατά λάθος σπίτι του την προηγούμενη ημέρα του ντέρμπι, από πυροτεχνήματα που είχε ανάψει μαζί με φίλους του...

3. Άρτουρ Μπόρουτς - God bless the Pope

 
Η Σέλτικ έχει μόλις νικήσει τη Ρέιντζερς στο "Πάρκχεντ" σε μία ακόμα συναρπαστική αναμέτρηση μεταξύ των δύο "αιωνίων" της Γλασκώβης το 2008 (κατά πολλούς το κορυφαίο ντέρμπι του κόσμου λόγω των τεράστιων θρησκευτικών διαφορών που έχουν οι οπαδοί τους) και ο Άρτουρ Μπόρουτς θέλει να στρέψει τα φώτα πάνω του.
Έτσι βγάζει τη φανέλα του γκολκίπερ και δείχνει από μέσα μία άλλη φανέλα η οποία γράφει "Ο Θεός να ευλογεί τον Πάπα", κίνηση που αναμφίβολα άρεσε στους οπαδούς των "κελτών" που είναι καθολικοί στο θρήσκευμα.
Ο Γκόρντον Στράχαν αστειεύτηκε με την κίνηση του παίκτη του λέγοντας "είναι ωραίος τύπος ο Πάπας" ενώ η ποδοσφαιρική ομοσπονδία της Σκωτίας δεν θεώρησε πως υπήρχε λόγος να επιβληθεί κάποιο πρόστιμο.

4. Τιερί Ανρί - For the West Indies

 
Η Άρσεναλ παίρνει μία μεγάλη νίκη με 3-1 επί της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ στο "Χάιμπουρι" (2001) και ο Τιερί Ανρί κλέβει την παράσταση καθώς μετά την επίτευξη ενός γκολ σηκώνει τη φανέλα και προβάλλει το εξής μήνυμα: "Για τις Δυτικές Ινδίες".
Η αφορμή; Ο πατέρας του κορυφαίου σκόρερ στην ιστορία της Άρσεναλ είναι από τη Γουαδελούπη, με τον Ανρί να θέλει να δείξει ότι δεν έχει ξεχάσει σε καμία περίπτωση τις ρίζες του...

5. Λιονέλ Μέσι -  Sindrome X Fragil

 
Ο Λιονέλ Μέσι δεν ξεχωρίζει μόνο για το τρομακτικό ταλέντο του (οι τρεις "Χρυσές Μπάλες" που έχει κατακτήσει τα ισάριθμα τελευταία χρόνια μιλούν από μόνες τους) αλλά και για την απίστευτη ταπεινότητα που τον διακρίνει.
Το συγκεκριμένο γνώρισμά του φανερώθηκε στο περίφημο 2-6 της Μπαρτσελόνα μέσα στη Μαδρίτη επί της Ρεάλ (2008-09), όταν και έδειξε μία φανέλα που έγραφε "Sindrome X Fragil": το όνομα μίας πάθησης η οποία προκαλεί δυσλειτουργίες στο σώμα και στο μυαλό των ανθρώπων που την "κουβαλούν".
Μετά το Clásico, ο Αργεντινός σούπερ σταρ εξήγησε ότι παραμονές του ματς είχε περάσει μία ημέρα με παιδιά που πάσχουν από τη συγκεκριμένη ασθένεια και ότι βρήκε την ευκαιρία μέσω από το πιο πολυδιαφημισμένο ματς στον πλανήτη να ευαισθητοποιήσει πολύ κόσμο αναφορικά με την αρρώστια.

6. Αντρές Ινιέστα - Dani Jarque, siempre con nosotros

 
Λίγους μήνες πριν την έναρξη του Παγκοσμίου Κυπέλλου της Νότιας Αφρικής, ο Ντάνι Ζάρκε άφησε ξαφνικά από τη ζωή (σε ηλικία μόλις 26 ετών) προδωμένος από την καρδιά του, βυθίζοντας σε πένθος όχι μόνο τους φίλους της Εσπανιόλ (παίκτης της από το 2002 με 173 συνολικά συμμετοχές με την ομάδα της Βαρκελώνης) αλλά την παγκόσμια ποδοσφαιρική οικογένεια.
Οι συνάδελφοί του δεν τον ξέχασαν και δεν υπήρχε καλύτερος τρόπος να του δείξουν πως θα τον έχουν πάντα στο μυαλό τους από αυτό που έγινε στον τελικό του Μουντιάλ.
Ο Αντρές Ινιέστα σκόραρε στα τελευταία λεπτά της παράτασης κόντρα στην Ολλανδία χαρίζοντας ουσιαστικά το βαρύτιμο τρόπαιο στην Ισπανία και μετά την επίτευξη του γκολ σήκωσε τη φανέλα του για να δείξει το εξής μήνυμα:
"Ντάνι Ζάρκε, πάντα μαζί μας", στη μνήμη του αδικοχαμένου ποδοσφαιριστή. Έξι μήνες αργότερα, ο μέσος της Μπαρτσελόνα έγινε αποδέκτης εκδηλώσεων λατρείας από τους φίλους της Εσπανιόλ στο πλαίσιο του ντέρμπι της Καταλανωνίας. Άλλο ένα μήνυμα ότι ο αθλητισμός ενώνει και δεν χωρίζει...

7. Μάρκο Ματεράτσι - Anche questa?

 
Η Ίντερ νικάει 2-0 τη Μπάγερν στον τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ το 2010 και ο Ζοζέ Μουρίνιο χρησιμοποιεί στις καθυστερήσεις τον Μάρκο Ματεράτσι, προκειμένου ο "Μάτριξ" να προσθέσει στο βιογραφικό του ότι πάτησε γρασίδι σε εκείνο το ιστορικό ματς που υπέγραψε το τρεμπλ των Μιλανέζων.
Ο Ιταλός αμυντικός είχε όμως στο μυαλό του να μείνει στην ιστορία και για έναν ακόμα λόγο... Μετά τη λήξη του αγώνα έβγαλε τη φανέλα των "νερατζούρι" και έδειξε ένα T-shirt που απεικόνιζε τον ίδιο να σηκώνει το τρόπαιο του πρωταθλητή Ευρώπης και από κάτω να υπάρχει η φράση "Το θέλετε και αυτό";
Αυτό φυσικά ήταν καρφί για τη Γιουβέντους η οποία έχει ζητήσει να αφαιρεθεί από την Ίντερ το σκουντέτο της σεζόν 2005-06 (της έχει απονεμηθεί ο τίτλος στα χαρτιά) με το σκεπτικό ότι είχε και εκείνη συμμετοχή στο σκάνδαλο Calciopolis που συγκλόνισε πριν έξι χρόνια το ιταλικό ποδόσφαιρο.

8. Ίαν Ράιτ - 179. Just done it

 
Η Άρσεναλ είναι ταυτισμένη με μεγάλους γκολτζήδες αν κρίνει κανείς από το γεγονός ότι πριν από το επιθετικό πολυβόλο "Τιερί Ανρί" ο άνθρωπος που τρομοκρατούσε τις αντίπαλες άμυνες στην Αγγλία ήταν ο "πολύς" Ίαν Ράιτ.
Ο Άγγλος επιθετικός κατάφερε στις 13 Σεπτεμβρίου του 1997 να σπάσει το εκπληκτικό νούμερο των 178 τερμάτων του Κλιφ Μπάστιν και να γίνει εκείνος ο πρώτος κανονιέρης στην ιστορία του συλλόγου (ρεκόρ που του πήρε ο Ανρί τον Οκτώβριο του 2005), με το ματς αυτό να σημαδεύεται μάλιστα από ένα χαρακτηριστικό στιγμιότυπο.
Αυτό ήταν η έμπνευση του Ράιτ να δείξει ένα T-shirt που έγραφε "179, μόλις έγινε", με τον 33χρονο τότε φορ να πετυχαίνει χατ-τρικ σε εκείνο το ιστορικό ματς.

9. Ρόμπι Φάουλερ -  Support the 500 Sacked Dockers

 
Ο Ρόμπι Φάουλερ λατρεύεται ακόμα και σήμερα ως "Θεός" στο "Άνφιλντ" και ένας από τους λόγους είναι ότι πέρα από την μεγάλη προσφορά του στην ομάδα είχε ένα εκπληκτικό "δέσιμο" με τον κόσμο της ομάδας και με την Κop ειδικότερα.
Αν θέλουμε μάλιστα να βρούμε ένα περιστατικό που εκτόξευσε τη δημοφιλία του σε δυσθεώρητα ύψη τότε θα πρέπει να γυρίσουμε τις σελίδες του ημερολογίου μας στον Μάρτιο του 1997.
Η Λίβερπουλ υποδεχόταν τη νορβηγική Μπραν για το Κύπελλο Κυπελλούχων και ο Φάουλερ θεώρησε πως δεν θα μπορούσε να βρει καλύτερη ευκαιρία για να δείξει την αλληλεγγύη του για λιμενεργάτες της πόλης, που πρόσφατα είχαν χάσει τη δουλειά τους.
"Υποστήριξη στους 500 απολυμένους λιμενεργάτες" έγραφε το μήνυμα στη φανέλα του Φάουλερ, με την UEFA να τον τιμωρεί απλά με ένα πρόστιμο 2.000 ελβετικών φράγκων (κάπου 1400 λίρες για εκείνη την εποχή) για την "επαναστατική" συμπεριφορά του.

10. Κακά - I belong to Jesus

 
Ο Κακά έχει τη φήμη ως ενός εκ των πλέον θρησκευόμενων άσων στο χώρο της "στρογγυλής Θεάς" και φρόντιζε να την επαληθεύει με κάθε ευκαιρία μέσα από πολλούς σημαντικούς αγώνες της Μίλαν.
Χαρακτηριστικό είναι το μήνυμα "Ανήκω στο Θεό" που είδαμε σε μπλουζάκι του τόσο μετά από τον τελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου Συλλόγων κόντρα στη Μπόκα Τζούνιορς (2007) όσο και στον τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ απέναντι στη Μίλαν (ΟΑΚΑ) λίγους μήνες νωρίτερα.
Φυσικά, υπάρχουν και τα καθαρά χιουμοριστικά (έστω και σε ακραίο βαθμό) μηνύματα, τα οποία μας υπενθυμίζουν ότι οι "απαγορεύσεις" της UEFA βάζουν χειροπέδες στην ελεύθερη έκφραση των παικτών.
Δείτε τέσσερα χαρακτηριστικά παραδείγματα...

Ο Μέσι εύχεται χρόνια πολλά στη μαμά του...

Ο Αρσάβιν σκοράρει κόντρα στη Μπαρτσελόνα και δείχνει την... αφεντομουτσουνάρα του

Ο Μπαλοτέλι είναι ερωτευμένος με τη Ραφαέλα (Φίκο) και θέλει να το μοιραστεί με τον κόσμο

Ο Λι Τραντλ της Σουόνσι έκανε έξαλλους τους οπαδούς Κάρντιφ με το συγκεκριμένο μπλουζάκι...


Πηγη sport24
Επισκεφθείτε την νέα μας διεύθυνση www.alexiptoto.com
Generated image

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Affiliate Network Reviews