Ο βραβευμένος οικονομολόγος σχολίαζει την «υστερική» αντίδραση που προκαλούν οι «έξω» της Wall Street στους «μέσα».
«Οι εξτρεμιστές που απειλούν τις αμερικάνικες αξίες είναι η «οικονομική αριστοκρατία» και όχι οι διαδηλωτές».
Συνεχίζει κατακρίνοντας την αντίδραση των ρεπουμπλικάνων πολιτικών στο κίνημα : Ο «Ρεπουμπλικανός ηγέτης» χαρακτηρίζει τους διαδηλωτές μαφία και μιλάει για «αμερικάνους ενάντια σε αμερικάνους», άλλοι πολιτικοί του ίδιου κόμματος μιλάνε για «αντιαμερικάνους» και χρησιμοποιούν την πολυχρησιμοποιημένη αυτόν τον καιρό στις ΗΠΑ έκφραση «ταξικός πόλεμος». Αν κάποιος τον ρώταγε για το προσωπικό του αγαπημένο, θα επέλεγε τη δήλωση του Rand Paul, και όπου το μέλος του Tea Party, εξέφρασε τους φόβους του ότι οι διαδηλωτές θα αρχίσουν να παίρνουν τα iPad από τους πλούσιους, γιατί δεν πιστεύουν ότι θα έπρεπε να τα έχουν.
Στο απυρόβλητο του νομπελίστα αρθρογράφου δε μένουν ούτε τα media. Αναφέρει χαρακτηριστική περίπτωση όπου στο CNBC, ειπώθηκε ότι οι συγκεντρωμένοι της Wall Street, «είναι συντεταγμένοι με το Λένιν».
O Paul Krugman προσπαθεί να εξηγήσει γιατί κάποιοι άνθρωποι στην Αμερική σκέφτονται έτσι:«Είναι μέρος ενός γενικότερου συνδρόμου όπου οι πλούσιοι Αμερικανοί που επωφελούνται απίστευτα από ένα σύστημα στημένο στα μέτρα τους, αντιδρούν με υστερία απέναντι σε όποιον προσπαθεί να δείξει πόσο στημένο είναι το σύστημα.»
Ο καθηγητής του Princeton, εξηγεί πως τα μεγάλα κεφάλια της Wall street δημιούργησαν την κρίση με τις οικονομικές τους απάτες, και πως έπειτα ζήτησαν (και πήραν) να τους ξεχρεώσουν οι φορολογούμενοι. Στο μεσοδιάστημα, οι τρύπες στο φορολογικό σύστημα τους επιτρέπουν να πληρώνουν λιγότερους φόρους από μια μεσοαστική οικογένεια.
«Όποιος επισημαίνει όμως το προφανές, με όση ψυχραιμία και μετριοπάθεια και εκφραστεί, πρέπει να δαιμονοποιηθεί και να τεθεί στο περιθώριο.»