Πέρασε η ευχάριστη αναστάτωση που προκάλεσε το Σωματίδιο Higgs και επανήλθαμε στη μαύρη μας πραγματικότητα και στις κλάψες των διαφόρων «Βενιζέλων» που χάνουν το έδαφος κάτω από τα πόδια τους.
Ας μείνουμε όμως για μερικά λεπτά ακόμη στον αδιαπραγμάτευτο κόσμο της Φυσικής. Μερικοί από τους ανθρώπους της Τηλεόρασης και του Ραδιοφώνου ρωτούσαν τους καλεσμένους τους σε σχέση με την ανακοίνωση του CERN και για τις εξισώσεις του Αϊνστάιν και για το πρόσφατο πείραμα με τα νετρίνα και τις ταχύτητες τις μεγαλύτερες του φωτός και ό,τι άλλο θυμόταν εκείνη τη στιγμή. Λοιπόν ας πάρουμε ένα αυτοκίνητο που μπορεί να τρέχει με όση ταχύτητα θέλουμε και που μπορεί να γίνεται όσο το επιθυμούμε μικρό ή μεγάλο.
Όταν είναι να κινηθεί στους δρόμους μιας πόλης ανάμεσα στα άλλα οχήματα ό,τι μάθαμε στη Φυσική του Λυκείου είναι αρκετό για να βρίσκουμε με ακρίβεια την κίνησή του. Οι «τύποι» που μαθαίναμε είναι γενικά οι εξισώσεις του Νεύτωνα που επινοήθηκαν πριν από 350 χρόνια περίπου. Ακόμη και τα αυτοκίνητα της Φόρμουλα 1 μια χαρά υπακούουν σε αυτές τις εξισώσεις. Αν το αυτοκίνητό μας έχει την ικανότητα να φθάνει σε ταχύτητες κοντά έστω στο 70% της ταχύτητας του φωτός τότε θα χρησιμοποιούμε τις εξισώσεις και τις θεωρίες του Αϊνστάιν. Που άσχετα από ό,τι ακούστηκε επαληθεύεται καθέτως ότι είναι πολύ ακριβείς. Το πείραμα που έγινε και μας προβλημάτισε τον περασμένο Σεπτέμβριο απλά άνοιξε μια πόρτα προς κάτι άλλο αλλά ακόμη δεν είμαστε βέβαιοι, πρέπει και άλλοι να το επαναλάβουν και να πάρουν τα ίδια αποτελέσματα. Αλλά δεν έχει αυτό να κάνει με το Higgs και τον μικρόκοσμο.
Αν το αυτοκίνητό μας μπορεί να γίνει τόσο μικρό ώστε να κινείται ανάμεσα στα μόρια και τα άτομα τότε άλλες εξισώσεις του χρειάζονται για να το βρίσκουμε (;). Το ερωτηματικό χρειάζεται διότι σε αυτό τον μικρόκοσμο μιλάμε μόνο με πιθανότητες για το πού βρίσκεται κάτι. Εκεί ισχύουν η Αρχή της Αβεβαιότητας και οι εξισώσεις της Κβαντικής Μηχανικής.
Άραγε και για τα διάφορα κράτη ανάλογα με την «ταχύτητά» τους μήπως θα έπρεπε να είναι και το πώς πρέπει να κυβερνώνται; Με δημοκρατικά πολιτεύματα πάντα αλλά το καθένα με τους δικούς του νόμους, προσαρμοσμένους στην ψυχοσύνθεση του κάθε λαού και όχι ισοπεδωτικά ένα μοντέλο και ένα νούμερο παπούτσι για όλη τη Γη;
protagon.gr