Generated image

Αφιερωμένο σε όσους βιάζονται να κλάψουν μία χρεοκοπημένη Ελλάδα.


Δεκέμβριος 2008: Η Ισλανδία ακολουθεί στην κατάρευση τρεις από τις μεγαλύτερες τράπεζες της και χρεοκοπεί.
Η ανεργία αυξάνεται εκρηκτικά, οι πολίτες αδυνατούν να πληρώσουν τα δάνεια τους και με διαδηλώσεις ζητούν την παραίτηση της κυβέρνησης. Το μέλλον προμηνύεται θολό. Γνωστοί οίκοι αξιολόγησης διαβλέπουν μακροπρόθεσμες αρνητικές εξελίξεις για την οικονομία της χώρας. Για να αντιμετωπιστεί η χρεοκοπία υποτιμάται το εθνικό νόμισμα, εθνικοποιούνται οι τράπεζες κλπ.

Μάρτιος 2010: Σε δημοψήφισμα με ποσοστό 93,2% ο Ισλανδικός λαός αποφασίζει να μην πληρώσει φόρους για να ξεχρεώσουν οι τράπεζες που κατέρρευσαν τους Βρετανούς, Ολλανδούς και άλλους επενδυτές, παρ’ όλες τις απειλές του ΔΝΤ για διακοπή της χρηματοδότησης μέχρι την έκδοση νέων ομολόγων. Το ίδιο αποτέλεσμα, με ποσοστό 58% κατά της πληρωμής είχε και δεύτερο δημοψήφισμα τον Απρίλη του 2011. (Και τα δύο δημοψηφίσματα έγιναν για να επικυρώσουν τις συμφωνίες που είχε συνάψει η Ισλανδική κυβέρνηση με τις αντίστοιχες της Βρετανίας και της Ολλανδίας και υποχρέωναν την Ισλανδία να αποζημιώσει τους καταθέτες των χρεοκοπημένων τραπεζών. Οι συμφωνίες είχαν εγκριθεί και τις δύο φορές από το κοινοβούλιο της χώρας αλλά η εφαρμογή τους προσέκρουσε στην άρνηση του Προέδρου της Δημοκρατίας που δεν τις επικυρώσε αφού είχε προηγηθεί από τους πολίτες συλλογή υπογραφών υπέρ του δημοψηφίσματος).


Φεβρουάριος 2012: Ο οίκος αξιολόγησης Fitch Ratings αναβαθμίζει την πιστοληπτική ικανότητα της Ισλανδίας σημειώνοντας την πρόοδο που έχει επιτευχθεί στην αποκατάσταση της μακροοικονομικής σταθερότητας της χώρας. Επίσης, οι τράπεζες της Ισλανδίας διαγράφουν δάνεια των νοικοκυριών μειώνοντας χρέη για περισσότερο από το ¼ του πληθυσμού της χώρας.

Στο μεταξύ το Σεπτέμβρη του 2010 το κοινοβούλιο της χώρας παρέπεμψε σε ειδικό δικαστήριο τον πρώην πρωθυπουργό επειδή δεν μπόρεσε να αποτρέψει την οικονομική κατάρρευση της χώρας, ενώ στη δικαιοσύνη παραπέμπονται και κάποιοι από τους υπέυθυνους τραπεζίτες μετά από έρευνα που απέδειξε αστικές και ποινικές ευθύνες από την πλευρά τους. Ακόμα, μέσα από μια δημόσια και ανοιχτή διαδικασία διαμορφώθηκε νέο κείμενο Συντάγματος από τους πολίτες το οποίο θα παρουσιαστεί προς έγκριση στο κοινοβούλιο μετά τις επόμενες εκλογές. Επίσης, απ’ ότι φαίνεται στις δημοσκοπήσεις οι Ισλανδοί, πιθανόν να αλλάζουν γνώμη για την ένταξη τους στην Ε.Ε.


Αφιερωμένο εξαιρετικά σε ΔΝΤλιγούρηδες, Ευρωλάγνους και σε όσους πιστεύουν ότι οι λαοί δεν μπορούν να αλλάξουν την τύχη τους και ότι αυτό γίνεται μόνο σε Μέγαρα Μαξίμου, Βρυξέλλα, Βερολίνα και Παρίσια!
Επισκεφθείτε την νέα μας διεύθυνση www.alexiptoto.com
Generated image

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Affiliate Network Reviews